Jdi na obsah Jdi na menu
 


Červen 2014

30. 6. 2014

1. 6. 

Kocourek s pochroumanou packou přišel, jí dobře, ale na končetinu nedošlápne, jen v nouzi a ohrožení. Chtěla jsme jej vyfotit, ale náhle se odebral k odchodu a ne zrovna dobrým směrem a tak nebyl čas, šla jsem sledovat, kam půjde, zda se nevydá po hlavní cestě, to by nebylo dobré. Měl nachystáno dle chuti, tři rozdílné kapsičky.   

Kotě je kocourek, odrostek. Dostal jméno Cvrček neb seděl schovaný v trávě a prozpěvoval, aby jsme mu pomohli. Je to mazel, nejraději drbání na čele. Teď si myslí, že mechanismus mazlení je takový, že mě ducne do nosu a tím se spustí mazlení, milouš jeden  Měli jsme teď spolu chvilku, do náručí se bojí, ale zůstane tam. V klíně jsem jej drbala a zjišťovala, kde má klíšťata. Dvě maxi už jsou venku, blechy ještě běhají, ale pipeta jim to zatrhne. Cvrček leží a kouká. Až jej vyfotím, bude se vám líbit.  

modrec_2014_06_01_dscn3931.jpg

3. 6.

Konečně jsem se dostala k psaní, 0:49, doufala jsem, že budu mít dnes lepší mezičas. Po pracovním víkendu pracovní pondělí :-) Stále nechápu, kmitám od nevidím do nevidím a když se v pondělí probudím, všude čurbes jako bych přijela z dovolené. Noc byla zvracecí, Mikloš, Micánek, Peťula a Bártík, nestíhala jsem utírat. Mikloš s krví + příšerný průjem. Aby toho nebylo málo - zásadně mimo záchodek. Děkuji doktorce Vilémové, díky ní máme léky, minulý týden jsem zaspala a neobjednala, to by byli naši zvraceči bez pomoci.

Ráno navíc prořízla sousedka, přišla s problémem a za mým mužem. Ten vypadal, že právě spolknul citron a tak jsem jej běžela zachránit a dlouho jej doma uklidňovala. Ženu jsem pochválila, že přišla a svěřila se s problémem, ani nevím, kde se to ve mě vzalo. Opět jde o vysokou trávu. Ta chudák po sametovém převratu již nemůže růst jako dříve, ale všude je preferován krátký sestřih. V neděli neuslyšíte zvony kostela, který by zval ke mši, ale řev sekaček, to je venkov současnosti. Nezastavíme se ani v neděli .... Co kdyby zapršelo a tráva přerostla! Večer jsem si vztek kompenzovala s kosou na zahradě. Již se smrákalo, stvoly vysoké trávy praskaly pod ostřím a tráva pronikavě voněla. Za dvě hodiny na to, jsem musela jíst jogurt levou rukou, pravá nebyla sto udržel lžičku :-) Po návštěvě martináče hruškového jsem dnes s velkou radosti našla mladou samičku roháče obecného. Skoro se utopila v nádobě s vodou pro kočky. nevím, jak dlouho pádlovala, ale po vytažení žila a tak doufám, že bude v pořádku. Sousedovic kluk mne ale nepotěšil, zabil krásnou zelenou ještěrku. Jen jsme jej zahlídla, jak chuderu bez ocásku nesl pryč. Mít jej v dosahu....Nelíbí se mi to. Měla bych psát o kočkách, práce, práce, práce :-) Nestihla jsme vyfotit darované věci a krmivo, počínaje darem granulí od paní Fiuráškové. Moc se omlouvám, odhodlání je, den krátký, napravím to. Dnes vyčištění všech záchodků, bude se mi o nich i zdát :-), úklid, prát jsem nestihla, telefonáty, vyřizování úřadu a opět čistění boxů, moje milovaná činnost. Ráno injekce a léky, večer opět, mazlení plašanů. A stejně je všude stále děsný nepořádek! Cvrček již zjistil, že jej nesníme a otrkává se. Z boxu jej nechám přejít na mé nohy a do klína, vypadá to jako banalita, ale pro něj je to dobrodružná cesta do neznáma. Pak se mazlí do zemdlení :-) Kryšpín se již nastavuje, do náručí nepřijde, ale nechá se zvednout, chudák je jako prkno, neví, jak na to, ale v náručí se uvolní a je z něj vilňous.  Holky Káča a Kuře čeká zítra tahání stehů a návrat za Kostíkem. Ten je bez nich zcela ztracen a uřván. Rozumné řeči s ním není! Čárka také zvládá období po kastraci dobře. Během říje aktivně cvrnkala po domě, k naší velké radosti. O víkendu jsem viděla v terénu mnohé kastrované kočičky, moc mne to potěšilo. Některé mne poznaly, no jo, ženská, co je dovezla k veterináři na tak zlou operaci a pak je měla v boxu, na takovou potvoru se nezapomíná. Ale možná si vzpomněly na dobroty, kterými jsem jim kompenzovala utrpení. Nikdo se u nás nemá tak dobře jako nemocný nováček či míca na kastraci. Viděla jsem i kočičku, kterou jsem vypouštěla v únoru, vypadá krásně, přibrala a má velmi hezkou srst, fešanda. Dokonce i přijde, když ji oslovím a čeká až naplním misku. Konečně má ze života taky něco jiného než tahání velkého břicha a péči o koťata třikrát ročně. Dříve byla ustaraná, nervózní a pohublá, teď vidím dámu v nejlepších letech :-) 

Na fotu nahoře pan Modřec ve svém oblíbeném pelíšku. Drží se, drží, každý den je zázrakem, každý den je dar.   

A za mnou u PC, Cvrček má průjem, no prima, běžím mu uklidit. Zítra odčervení, doufám, že se obejdeme bez léků. Držte mu a všem nemocným palce, nejlépe všechny!

cvrcek_2014_06_01_dscn4020.jpg

Cvrček 

5. 6. 

Před týdnem jsem psala, že jeden kocourek má zraněnou levou přední nožku a nechodí na ni. Zde jej máme, už je to lepší :-) Apetit má velký, ten je sto na posezení zbaštit jednu 400 gr konzervu.

 

dusin_2014_06_05_dscn4191.jpg

 

6. 6. 

10373839_10152184442668333_7117670969398732953_n.jpg

 

10. 6. 

eliska_2014_06_10_dscn4614.jpg


Stav Elišky se zhoršil v posledních dnech, přestává jíst. Dostala další léky a pomalu po troškách ji krmím. 

Vedro nemocným neprospívá.  

modrec_2014_06_10_dscn4618.jpg

Modřec

Zrzíkovi kortikoidy zatím pomáhají. 

zrzik_2014_0610_dscn4598.jpg

Zrzík

 

zvonek_2014_06_10_dscn4601.jpg

Co jiného ve vedrech než jen polehávat a polehávání Zvonkovi jde.

11. 6. 

Přehnala se silná bouře, blesky řádily nedaleko depozita. Naše kočičí chýše odolala živlům. Přiznám se, že jsem se nikdy nebála, ani jako dítě. Teď s obavami koukám na předpovědi počasí, zvláště silného větru. Koukám, zda kočičí domek vydrží. 
Já se vlastně nebojím o dům, ale o kočky v něm. Někdy s hrůzou uvažuji, jak bych řešila situaci, kdyby začalo hořet. Musel bych kočky vypustit a to by je pak nikdo nenašel. 

Za včerejší převelikou pomoc děkuji paní Kateřině Müllerové s manželem, panu Jiřímu Vávrovi a paní Heleně Lenomarové!!

12. 6. 

veterina_2014_06_12_dscn4694.jpg

 návštěva veteriny s kočičkou, která přestala chodit na zdaní nožky

 

rano_2014_06_12_dscn4698.jpg

Ranní pauza mezi krmením. Všimněte si, že u nás máme slušné vychování a nejstarší /Myc, * 1999/ má k dispozici židli  K mazlení přichází i Mínka /černá kočka/ a Zvonek se mezitím postaral o můj jogurt /bilomour/

13. 6. 

Během horkých dní Modřec zalezl pod polici a moc se mnou nekomunikoval. Samozřejmě se mi to nelíbilo a obávala jsme se konečného stavu. Po opadnutí veder jsem včera ráno přišla, ležel opět v pelechu a přišel si pro jídlo s ostatními. Dnes si také dal a pak jsem jej s foťákem otravovala, proto ten jeho vstřícný pohled.  

modrec_2014_06_13_dscn4742.jpg

 

Tak jsme měli dnes v Eliškou skoro černý pátek  Hlídala jsme Modřece, aby mu gourmet nikdo nesnědl a když jsem vyšla z pokoje, čekala na mne Eliška a chtěla taky něco dobrého. Uklidnila jsem ji, že donesu a šla jsem do přízemí pro konzervu a věci na krmení. Natáhla jsme také injekce. Nevím, jak dlouho jsem dole byla, kolik minut, ale když jsem vešla k Elišce, visela za přední nohu z druhého patra police, mrskala se ne a ne spadnout. Když jsem ji vyhákla, měla zornice rozšířené, dýchání velmi zrychlené s otevřenou tlamou a jazykem ven. Modrá zatím nebyla. Nedokázala stát, plácla sebou do pelíšku, dýchání hrozné a ona na pokraji kolapsu. Chvíli jsem čekala, ale neuklidňovala se. Rychle jsem běžela pro injekci a v hlavě zvažovala dávku. Zde vidíte Elišku asi 20 minut po aplikaci kortikoidů do svalu, je klidnější. Ani jsme ji nechtěla hladit, potřebovala maximální klid. Video Eliška hodinu po aplikaci protišokové injekce se pokusím vložit.

 

eliska_2014_06_13_dscn4752.jpg

Eliška

14. 6. 

Eliška je mezi námi. Měla jsem obavy, zda během noci nenastane problém. Zdá se mi, že trochu hůře dýchá, během kolapsu mohlo dojít k aspiraci nějakého chrchlíku. Naštěstí to není rozsáhlé, antibiotika má. Ráno ležela na parapetu, jak jsem přišla, seběhla ke mě a chtěla jídlo a tak jsem namíchala další hrneček s baštou. Pak si ještě zobla s kočkami a zvažovala, kde si odpočine. Včera jsem kvůli excesu přesunula nábytek, aby se jí lezlo na polici lépe, ona lumpačka vylezla jinam a samozřejmě zcela nahoru a tak jsem zase přesunovala vše k ní. Jak si odpočine, dostane nějaká béčka + eprex a roferon a samozřejmě baštu. Snaží se jíst sama, ale jistím to, je to tak pro její játra lepší.

 

zvonda_2014_06_14_dscn4880.jpg

Zvonda a Ami vybalují nákup

16. 6. 

murri_2014_06_16_dscn4912.jpg

Murrísek - byly mu vytrhány všechny zuby, byly velmi špatné. Murrísek se budí pomalu z narkózy.

Eliška se po pátečním kolapsu drží. Je velmi slabá, ale má zájem o jídlo, urguje když se opozdím se servírováním. Nainstalovala jsem jí fontánu, abych ji více ponoukla k pití. Hlídám ji, je to lumpačka, má ambice na více než zvládne a tak jí musím pomáhat - jednou do pelíšku nahoře, jindy na okno. Kvůli ní přesunuji nábytek dle její nálady, kde chce zrovna ležet. 

Murrísek zvládl cestu dobře, chudák se bál dlouho nikde nebyl. Na veterině si to chtěl prohlídnout :-) a někam se schovat. Zuby byly strašné, kolem špičáku tekl hnis. Všechny šly ven velmi dobře. Dostal antibiotika a injekci na bolest. Zdá se mi, že na narkozu nereaguje dobře, podobně jako Píďa, ale uvidíme zítra. Hlídala jsme jej v přepravce a když se mi zdá probuzený a zorientovaný, dala jsem jej mezi kámoše, aby byl jistější. 

Po příjezdu z veteriny jsem běžela zkontrolovat kočky. Našla jsem Modřece visícího na průlezce za přední packy. Vysvobodila jsem jej a položila do křesla - zornice normální, dýchání také. Packy si ale musel pohmoždit :-( Ležel, koukal, odpočíval. Jak málo stačí k průšvihu, chronicky nemocné kočičky jsou slabé a tak se můžou zranit tam, kde by člověk problém nečekal. Modřec se uklidnil, před dvěma hodinami dostal do postele gourmet a dal si. Chytračka Pussi zjistila, že starý pán dostává něco extra a tak se mu vnutila jako společnice do pelíšku :-)  

Žofie, která minulý týden přestala chodit na zadní nožky, se zatím nezhoršuje a tak doufám, že jde jen o bolest páteře u této jinak vitální důchodkyně. Minulý týden při pohybu vrčela a nechtěla skákat nebo lézt nahoru. Myc také bolí záda, ale takovou reakci jsem nesledovala. Žofie navíc má prapodivně nafouklé břicho a tak jsem doma při jejím vyšetření měla obavy, že je ucpaná, což se sic kočkám moc nestává, ale u Maxe vždy musíme mít vše.  

Cvrček za 14 dní u nás splasknul. Byl nafouklý jako pytlík, pravidelná a dobrá strava z něj dělá fešáka. V sobotu si poprvé v životě dal kuře, zmizelo z misky kosmickou rychlostí. Srst mu až moc líná, pomýšlím na kultivaci na plísně. Místně má po bocích tmavé fleky, to jak zarůstá po vydrbání po parazitech. 

Mikloško minulý týden prodělal zánět trávicí soustavy, zvracel s krví a i stolice byla ve formě husté kaše s krví. Dva dny ani nejedl, což mu při těchto problémech prospělo. Dnes už má stolici lepší, bez krve a nezvrací. Jí, ale méně. 

To Zvonda neděli prozvracel, nevím, co se děje. Pivo jsme před ním v sobotu schovali :-)   

Zrzík v posledních dvou dnech méně jí a tak čekám, zda jde o trvalou tendenci a bude nutné píchnout kortikoidy. Váhám, není to sranda, injekční aplikace hormonů se nám vždy vrátila jako bumerang. 

Mínka je po vytržení zaníceného zubu v pořádku a dobré náladě. Mazli, stejně jako Myc, pomalu schází, věk je znát, celé dny spí, jí málo, je těžké najít něco, co jí bude chutnat. Zhoršila se jí srst. Otylka dostala další krabičku léků  a dnes hned dávku vyzvracela. 

Bucli se v péči Bobinky drží, když už jí má dost :-), uteče na parapet. Komínek v poslední době přestal kašlat, což je pro něj jistě úleva. Děda Petřík v poslední době sešel, zhubnul a zhoršila se srst, selhání ledvin a stáří dělá své. I u něj mám problémy s jídlem, máloco je ochoten jíst. Mlaďucha nás trápí stále rýmou a velmi špatným dýcháním. Minulý týden se přidalo zvracení a totální průjem, dnes už je lépe.

Kosťikovi se vrátily po kastraci holky, hned je veselejší :-) I Čárka je po kastraci v pořádku.  

 

17. 6. 

dracek_2014_06_17_dscn4939.jpg

Dnešní nováček, prcek vylovený ze šachty mezi domy, kam asi spadl po útoku psem v místě krmení v sobotu či neděli večer. Byl problém zjistit, kde přesně je a pak jej vyděšeného a hladového lapit. Spí, je unavený ze stresu. Teď dostal frontline, ani to se mu nelíbí. Prská, kašle, myslím, že večer bude i průjem. Omlouvám se za foto, ale má toho chudák plné kecky a tak jsme jej nechtěla budit. Jsem ráda, že usnul.

 

Nováček si dal další kapsu, už je jako pytlík. Vždy, když se miska znovu naplní, nevěřícně na mne kouká, zda je jeho. Zápasí s blechami, na ty začala účinkovat pipeta. Cvrček žárlí, cítí, že mu dorazila konkurence a tak jej musím také dobrotami rozmazlovat. 

Venku už mi stála řada na další nášup, je kolem 24. hodiny, to se servíruje potřetí. Pak ještě, když se jde spát. tedy, když já jdu spát, ne venkovky. 

Děda Modřec se dnes několikrát zahákl za podložku a tak večer už konečně svolil k manikůře. I do nosíku si nechal nakapat a dokonce nebyl proti objevovat čaro asistovaného krmení. 

Eliška je nezmar, dnes jedla celý den s ostatními, když jí nechutnalo, co jsem jí dala, šla si na granule a pak se dlouho spokojeně čistila. 

Zítra či pozítří čekám příjem raněného kocourka, černý s delší srstí, Dle fotek hubený, rána za ušima a na krku, no snad se dá chytit krmičům a bude mu možné pomoci. 

Míša, bilomourka, kočka šílená neboli hyperaktivní. Už se těším, až si ji někdo vezme :-), jde mi z ní hlava kolem. Je tak šílená, že se mi ji nepodařilo u nás ještě vůbec slušně vyfotit. Co je u nás, tak ještě ani na chvíli nezavřela pusu. Ano to je to, co mě na ní tak "uklidňuje" :-)   

Oskar dnes vyrobil hromádku pod sebe. Po poměrně stabilním období, kdy má podávám dietu nebo cosmu, tomu nerozumím. Záchodek čistý, že by nedošel, to u něj zatím nepřipadá v úvahu. Jinak je to stále vztekloun, škoda, manipulace s ním není bez rizika. 

Babi s poruchou rovnováhy baští dobře, sem tam se i nechá pohladit, ale jen před jídlem, jinak ne, syčí jako hádě. Ve volných chvílích vyzpěvuje, to je novinka, tím mne vylekala nedávno. 

Murrísek se po odstranění zubů snaží jíst. Než se rány zacelí, chvíli to potrvá. Injekce proti bolesti a antibiotika má.  

Dnes zvracel Micánek. Opravdu nevím, co to je za mícu. Léky má, chvíli klid a náhle opět zvracení s krví. Peřík také zvracel, ale tak jsou za vším ledviny. Dnes byl nespokojen. Měl hlad a já na něj stále neměla čas. Opakovaně si pro mne tedy došel nahoru ke dveřím do místnosti, kde je PC. Otevřete a ten jeho vyčítavý pohled s tím, že odchází jen tehdy, pokud jdu i já. Je to potěšení s kočičími staříky :-) 

Tak, nováček mi kašle, uvidíme, zda infekce nebo parazité nebo obojí. Já musím opět ke kočkám, všem přeji dobrou. Elen 

18. 6. 

Na kutě po druhé, kontrola marodů kolem páté. Zatímco venku se vše budilo a ptáci řvali, kočky v depu spaly. Kontrolovala jsem Elišku, Modřece a další staříky, zvláště dědu Modřece. Asi do šesté jsem u něj seděla, vidím, že náš čas se krátí. Moc ještě jednou děkuji za fontánku od paní Benačkové, je jeho oblíbená. Moc děkuji také za ohřívací polštářek pro Modřece od paní Miarkové. Má jej tajně pod poduškou  A děkuji za dobroty, nemocným je těžko přijít k chuti, stále musíte předkládat něco nového a zajímavého. Moc děkuji. 
Nováček silně kašle, na velkou zatím nebyl a tak jsem stále plna očekávání :-) Blechy již umřely, kocourek je klidnější a já taky. Zde chci poděkovat paní Vandě Molnárové za dar 2x Frontline Combo. Včera nás její pipety zachránily, moje zásoby došly, aniž bych si to zkontrolovala. Snažím se blechy podchytit hned, jak v domě vyskáčou, je průšvih a hodně drahý. Přeji pěkný den, další zprávy jak kočky dovolí :-) Foto: pokus o portrét Cvrčka :-)

 

cvrcek_2014_06_18_dscn4940.jpg

19. 6. 

modrec_1010031.jpg

Dnes v dopoledních hodinách se uzavřela životní pouť kocourka Modřece. Přišel k nám v roce 2004 pouze na kastraci, asi jako tříletý velmi agresivní kocourek, ale shodou mnoha okolností u nás nakonec tento divoch zůstal. Těžké období jsme s ní zažili hlavně v době, kdy mu byl ve zvukovou nalezen zhoubný nádor. Modřec zvládl resekci ucha, rakovinu porazil. Žil u nás spokojeně, aniž by nám dovolil jej alespoň pohladit :-) Se stářím přišlo selhání ledvin a bohužel v poslední době postupovalo velmi rychle. 

Ráno jsme zavolali paní veterinářku. Modřec odešel v klidu, doma, s námi a mezi kamarády. 

25. 6. 

Bohužel přináším smutnou zprávu. Eliška odešla, odešla za Modřecem. Byla FIV pozitivní, trpěla problémy s játry a selháním ledvin. Tato drobná kočička bojovala s nemocí mimořádně, o to hůře se mi zpráva píše. Měla velkou chuť žít a vůli k životu, nemoc ji však již přemohla. Musela jsem rozhodnout o jejím odchodu, aby netrpěla. Ležela v pelíšku, hladila jsem ji, držela za packu, která mi pak mi zůstala bezvládně ležet v ruce. Odešla. 
Děkuji všem, kteří na ni mysleli, sledovali její boj a pomáhali nám. 
Elen

 

eliska_1010264.jpg