Jdi na obsah Jdi na menu
 


Duben 2015

30. 4. 2015
2.4.
Dnes jsme volala na úřad, že bych tam v pondělí ráda něco vyřídila. Úřednice mne stopla, že mají zavřeno, jsou svátky. Nebýt jí, nevěděla bych, že máme za dveřmi Velikonoce. 
Jak jsem se zmínila, výsledky Nitky jsou špatné. Veterinářka nasadila léčbu, která by mohla pomoci, ale to se nám nedaří. Máme obě s Nitkou přísný režim, kdy, co a kolik, stav se nelepší. Zavodňujeme doma, nechci ji nechávat na klinice, byla by vystrašená, sama, byla by jí zima a stres by se odrazil na jejím stavu. Vím, jak bylo v nemocnici mě. Krmíme, dávám léky, vše co je třeba, efekt nevidím. Dnes mne ještě něco napadlo, volala jsem vetce, uvidíme. Pokud se stav nestabilizuje, Nitka nemá šanci problémy zvládnout. Jistě jste čekali, že po odchodu tolika kočiček v krátkém čase, že se situace uklidní, zatím takové zprávy nemám.  
Žabka dostává antibiotika a léky na bolest. Trochu se snaží jíst sama, ale hlavně ji krmím. První dny s ní Zrzek držel basu a nejedl také a tak jsme jim oběma domlouvala, ať mi nedělají starosti, že už i tak nevím, kde mi hlava stojí. Teď jídlo ubude, ale není jasné, kdo se snažil najíst. Žabku okukoval i Eliška a vrčel na ni skrz pletivo. 
Bucli měl ráno slabou chvilku, zase balancoval a padal na bok, opět jsem musela navýšit furon. Komínek bere antibiotika a syntophyllin, lépe se mu dýchá a zmírní se kašel. 
Jerry dostala Convenii na zánět močových cest a taktéž Mikloš. Ten už neběhá na malou často a málo, snad to bude dobré a neucpe se nám. 
Myc postihl průjem, musíme nasadit antibiotika včas. Vetka říká, že by měla být na antibit. stále, ale někdy ji nechávám odpočinout. Myc má velmi špatné plíce a veterinářka má obavy z edemu, ten by Myc nezvládla. Pravidelně dostává také syntophyllin. Ten píchám také Mladé, chudák ta dýchá špatně, ale zatím se i při všech problémech drží dobře. Injekce ACC nemá ráda, ale musí je dostávat, antibiotika a cerenii. 
Cipísek dostala antibiotika, její chronický průjem se zhoršil, mám obavy ze zánětu konečníku. Častěji také zvrací a zhubla. Celé depozitum čeká stronghold, opět se nám tu objevil ušní svrab a nejhůře samozřejmě postihl alergiky jako Micánek a Mladá. Budu dělit stronghold pro psy, jinak by aplikace ani nebyla možná z finančních důvodů. 
Pučík se po vytrhání zubů uklidnil, tlamička se pomalu léčí. 
Maluše dostává antibiotika, začala kašlat a v noci suchý kašel přešel do zvracení. 
Příští týden čeká kastrace Rostíka, dům je od něj zcela počurán, velice si oddychneme, když si najde jinou zábavu. Samozřejmě máme strach, zda jej na veterinu vůbec dovezeme živého, ale musíme sebrat odvahu. S ním pojede Žabka, ze zubů asi půjde vše ven a odebere se vzorek tkáně na histologii. Čekají nás další kastrace a kastrace a kastrace venkovek. Chlupáč a Harry jsou po kastraci v pořádku, oba také dostanou stronghold a po čase budou přetestováni. 
Kačenka by měla po přetestování přejít do skupiny FIV pozitivních koček. Pišta a Píďa zatím nevědí, že budou mít novou kamarádku. 
Část koček čeká očkování, doufejme, že vše bude bez problémů. Pišta bere antibiotika stejně jako Amálka. Píďa se drží, oči má poslední dobou jako zrcadla. 
Venkovky v Brně zatím v pořádku. Za domem mám  chodí o dva kousky více, dva zrzíci, bráchové. Luxují misky tak, že na stálé zákazníky k ránu nic nezbude. K ránu jsem viděla v zahradě Dušína, ten k nám chodí tři roky. Vzala jsem pár dobrot a vyšla ke krmítku. Ani nečekal až zajdu do domu, jak hladově pelášil ke krmítku a vše vymetl. Pak se spokojeně čistil u plotu. Musela jsem zvýšit dávky. 
Dochází léky, fyziologický roztok, duphalite, jehly, stříkačky, musím udělat velkou objednávku. Také diety, tam už jsme také na dně. V posledním čase je spotřeba větší, co nadělám, když máme takové veselé období :-(     
 
4.4. 
Dnes v ranních hodinách odešla kočička Nitka. Podlehla chronické chorobě, přidaly se další problémy a ty již nebyla sto zvládnout. 
Bude nám chybět, ještě minulý týden byla veselá a vitální. 
Děkujeme všem, kteří jí drželi palce, děkuji za její podporu paní Čechové.
 
8.4. 
Omlouvám se, omezím se na zprávu o Žabce, chtěla jsem napsat dříve, ale nefungoval přístup k netu. 
Na fotech vidíte stav u Žabky v tlamičce po přeléčení antibiotiky. Krvavé koutky a nárůsty tkáně tam nemají co dělat  a to tlamička zakrývá nárůsty kolem zubů, ty na fotu vidět nejsou. Během týdne jsem se snažila Žabku krmit, ale mnohé pokusy skončily na tom, že se začala dávit jakoby jí někdy zapadl velký kus jídla, nechtěl ven a to bylo bolestivé a nepříjemné. Většinou začala být vzteklá, odmítala pokračovat v akci. Krmila jsem ji konzervou a/d, která žádné kousky nemá a tak její problémy byly díky bolestivosti v tlamě a při polykání. 
Dnes jela na veterinu se strachem. Já též. Veterinářka tlamičku v narkoze dobře prohlížela a kroutila hlavou, že to musí hodně bolet. Kromě špičáků šly všechny zuby ven a naštěstí lépe než jsme čekali. V závěru veterinářka píchla přímo do postižených míst virbagen /kočičí interferon/ a my budeme doma pokračovat aplikaci další části roztoku per os. Je to jedna z možností, která může stav dásní zlepšit. 
Žába přijela domů a nemluví se mnou. Nedivím se. Zítra ale bude muset, pokračujeme v léčbě a musíme si na sebe zvyknout i na určitý režim. Je mladá, na nějaké házení flinty do žita je ještě čas. 
Žába přivítá podporu, musíme nakoupit pro ni konzervy a bohužel i ten virbagen není levnou záležitostí /3000Kč/  Odebrala se jí také krev, je nutné zkontrolovat krevní obraz díky silnému zánětu v tlamce, zda reaguje na léčbu antibiotiky. 
č. ú.: 2019755103/0800, v.s. 1111.
Moc děkujeme!!
 
9. 4. 
Jak jsem se dnes zmínila, leukocyty zatím Žabce od počátku léčby dolů nejdou. Dnes krmíme, v lécích pokračuje. Ráno bylo evidentní, že se někdo snažil jíst nasekané kuře, ale není jasné, zda ona či Zrzík. Samozřejmě měla v misce i kašičky, ale ty nejedl nikdo. Asi mě hodlají zlobit oba. Krmím pomalu, po troškách, z boku a nesmím se tlamičky dotknout jinak Žába vylítne a zle vrčí. Zrzík je z našich pokusů nervozní a vrčí také. 
Ferdík se do skupiny začlenil bez problémů, být to takhle s každou kočkou, měla bych o hodně starostí méně. Eliška si s ním pokouší hrát, když neuspěje, skočí na Kryšpína :-) Na holky nemá odvahu, ty se s ní vypořádají rázně. 
Křízík by potřeboval odchytit a přeléčit, méně jí, má svíčku u nosu a trochu kašle. V jeho věku už lze očekávat závažné problémy, které ale v jeho případě bude sotva možné řešit. Narodil se asi v roce 2000, ale dotkla jsem se jej asi sotva desetkrát, když do toho započtu i zákroky v narkoze a resekci ucha.   
Bucli dnes zapomínal zadní nožky, stál a stále mu jely dozadu až jsem je musela zarazit. Myslím, že mnohdy neví, kde kterou má. No snad mu to poví Bobinka. Večer bylo lépe, dokonce si stěžoval na můj pomalý servis. Na Komínkovi vidím jak schází, oči ztrácí lesk, tmavnou a objevují se nové pigmentové skvrny. Více polehává, vyžaduje častěji mazlení a je nerudný. Bude to chtít i kontrolu krve. 
Kosťa dovádí s Kačkou, ti dva si sedli, pokoj dokáží za chvíli obrátit vzhůru nohama. Kuře je solitér a je stále velmi, velmi plachá. Vše si nejprve dobře obhlédne, stále si nechává otevřená zadní vrátka a při sebemenším podezření mizí do úkrytu. 
Minulý pátek se části koček aplikovat stronghold a zdá se mi, že Mladá a Micánek se drbou více než předtím. Micánek si některá místa vykousala a to dost děsným způsobem, fotit vám ji raději nebudu. Mladá si zase vykusuje oblast boku zad a nad ocasem. Obě alergičky, stále by měly mít na sobě nějaký přípravek. Obě mají antibiotika, aby se jim do míst, kde se koušou nedostala bakteriální infekce. Na některá místa jím aplikuji přípravek na rychlou regeneraci kůže, ale jen trošku, aby místu naopak nevěnovaly větší pozornost. Cipi je v léčbě průjmu. Myc dnes zvracela a pokouší se o ni rýma, musím na ni dávat pozor, v létě jí bude 16.  
Zrzík v karanteně s pokousanou nožkou má zhoršené hodnoty spojené s ledvinami. Vetka doporučila zbavit jej dobře parazitů, přeléčit nožku, pak kastrovat a zopakovat testy. Ty teď vyšly negativní, ale je nutné je zopakovat, mohl se nakazit až pokousáním a od toho ještě neuběhlo dost času, aby se nákaza projevila v testech. Dnes navíc méně jedl a tak snad nás nečekají vážné starosti. 
Kačenka, ta FIV pozitivní, si po kastraci začala vytrhávat srst. Celé chuchvalce. U ní bude problémem i plíseň po stresu a díky FIV, ale ráda bych to spíše řešila povzbuzováním imunity než léky proti plísni. Ostatně mezi FIV kočičkami plíseň už byla, Frída chudák s ní bojovala a hrdinně. Nechala se i koupat v chytré houbě, holka šikovná, zvládla i akutní anemii. Plíseň jsem si zakusila i já, když jsem před lety přijala kocourka Šíšu s FIV a plísní a svrabem a vším, co si vzpomenete. Toho si pamatují asi jen skalní příznivci Maxe, zemřel u nás, rok 2010, exemplární případ, kdy se kočce dostane pomoci pozdě pro lhostejnost lidí. 
Měla jsem na sobě takové šikovné fleky. Přišla jsem na veterinu a vetka se smála - vítejte s klubu :-) Známe se dlouho a tak se smát může i když plesnivím :-) 
Káča je samozřejmě v karanteně, čekám i na opakování testu, jednak pro potvrzení FIV a jednak pro vyloučení FeLV. Uvidíme, jak se mezi pozitivními zabydlí. V kolektivu koček již na ni nebudu mít takový vliv a tak bude těžké ji ochočit. Právě jsem nakrmila FIV kočičky, jen to mlaská. Píďa si nedal, ale myslím, že předtím jedl hodně granule. Tak si řekl o mazlení. To on rád. Je to hodně těžké děcko, zvláště, když sebou v náručí mele. S Čůsťou se někdy kočkují, jindy perou. S Pištou se už domluvili na službách na okně, to bylo dříve výhradně Pištovo a těžko nesl, že na jeho místě sedí obří bílozrzek. 
Mezi kočičkami musíme udělat revizi stavu zubů. U staříků je to poslední šance jak dožít bez bolesti. Třeba takový Bucli by vytrhání zubů bral, ale zákrok by nepřežil. Tohle je šance jak takovému stavu u staříků předejít. 
V karanteně je nejhodnější Harry, to je ten dlouhosrstý mourek, oholený a všemi obdivovaný jako krasavec. Nemám moc času fotit kočky a tak to vypadá, že nejsou. I Chlupáč se hezounek, ale jiného typu, drobnější, trochu plašší než Harry. Žil asi v prostředí, kde si musel dávat mnohem větší pozor než Harry. Filipa se mi také nedaří vyfotit, je moc moc pěkný a potřeboval by domov. U nás se mu nelíbí, chce mne mít jen pro sebe a je to pochopitelné a normální. Kámoš to ano, ale takový zvěřinec, to zaskočí každého. 
Dlouho jsem nepsala o Cvrčkovi. Když přijde návštěva, nikdy jej nikdo nevidí, ač bych se jím chtěla pochválit. Jak zabouchnou dveře a je klid, vykoukne. Vztah k němu jsem profesionálně /pokud je na záchraně koček něco profi/ nezvládla, srostli jsme spolu. Vstáváme spolu, snídáme, muchlíme se během dne, v noci spolu v náručí usneme. Zalehne mi tvář, aby si mne pojistil, já jej obejmu a spíme. Jeho přítomnost mne uklidňuje. Je stále stejný, takový malý buřtík s kulatýma očima, váha stále stejná, ani neroste. Je divnej :-) Často spolu hovoříme, on je hodně ukecaný a já mu dávám prostor. Nejraději má polohu "stočený ježek" v mém náručí. 
O víkendu práce a zase jen práce. Zprávy Maxe musí být dost nuda, furt se jen pracuje a nestíhá. To už snad nemá cenu ani číst. 
V pondělí od rána nebylo Moura, stále jsme vyhlížela, ani se nepřišel podívat do krmítka. Kolem páté mi už pochodovaly nervy a tak jsem se vydala jej hledat. Mour je jedinou kočkou, která žije u našeho domu od doby, co jsme sem přišli. Rok 2009. Všechny ostatní jsou už v Pánu. Mour je pán věku 9 let, asi, možná více. Divoký, u nás kastrovaný. Naše zahrada mu má sloužit jako domov, jiný nemá a naši snahu také pochopil. Má své stereotypy a jakmile je nedodrží, mám podezření. 
Vydala jsem se jej hledat do polí nad domem, zda jej nezadávil pes, zda tam neleží mrtvý nebo bez pomoci. Prohlédla jsem zahradu a okukovala zahrady vedle. Nic. Pak jsem se vydala k družstvu a nakonec podél cesty, zda jej nezabilo auto. Nic. Zmrzlá, venku byl studený silný vítr, jsem dorazila k domu. 
A on tam seděl, v zahradě na polici, zdravý, živý, srdce mi radostí poskočilo.    
 
26. 4. 
Dovolím si kopírovat email ze soboty večera:"....za parkovištěm jsem našla ubohou kočičku, která odpočívala na kameni, když jsem k ní šla blíž, zjistila jsem, že je dost podvyživená, velmi špinavá a třepala se. Pak třepala hlavou na jednu stanu a lehala si na tu stranu, dala jsem jí jídlo, tak si ho vzala, i když chudák sotva lezla."
V neděli dopoledne paní na parkovišti kočičku nenašla. Nedalo mi to a kolem 22. hodiny jsem se tam zajela podívat. Ležela na zemi, u kraje chodníku. Popis odpovídal stavu, míca není sto chodit, ujde kousek a lehne na bok. Neslyší. Šunku si dala a bylo to štěstí, jinak bych ji nebyla sto chytit. Je plachá. Schovala se pod autem. Pravou ruku mám šeredně pokousanou, ale míca je chycena. Teď ještě aby nebylo pozdě. Napadá mne infekce, vestibulární syndrom, stav po starším úrazu nebo kombinace jmenovaného nebo něco ještě dalšího.

27. 4.
Nový pacient je kluk. Po cestě ne veterinu dostal jméno Šmudla, to vzhledem k tomu, jak vypadá. Vetka nenalezla žádné zranění ani závažné neurologické příznaky. Kocourke je totálně vyčerpán, zcela devastován parazity, jeho střevo jen šplouhá, žaludek není sto nic moc pozřít, je zanícen a možná také jsou v něm paraziti. Uši plné roztočů, jen se to jimi hemží. Po pokusu o jídlo se okamžitě dáví a zvrací a to i po lécích. Malá aktivita vede k velké únavě. Výsledky krve zítra, pozitivní je to, že jeho testy na FeLV a FIV jsou negativní. Nejde o staré zvíře, šance, že není pozdě a že se z toho dostane, zde je, ale ještě nemáme výsledky krve. Malý začal i spolupracovat, prostě nemá energii na odpor Emotikona frown
Zítra zase veterina+další další pacienti na veterinu.