Jdi na obsah Jdi na menu
 


Květen 2011

14. 5. 2011

4. 5. 2011

V depozitu se zachráněné těhotné kočičce narodilo pět koťátek.

 

mamina_2011_05_04_1010573.jpg

 

5. 5. 2011

 

holka_2011_05_06_1010581.jpg

kluk_2011_05_06_1010576.jpg

dvě z koťat

 

 

6. 5. 2011

Přijala jsem kočičku drobného vzrůstu, neudržované srsti, pohublou. Prohlídkou jsem zjistila, že má vzadu u patra nárůst zanícené tkáně, díky kterému nemůže bez bolesti jíst. Dokonce ani nemůže mňoukat. Micina dostala několik injekcí, tu nejlepší baštu, kterou máme a k mé radosti se najedla. Snad se léčba chytí. Nárůst ale bude muset ven, to znamená zákrok pod narkozou. Vypadá také jako chronická ledvinářka, no snad se mýlím.

U kocourka Bubliny se opět zhoršil stav tlamičky. Ráno seděl, klapal tlamičkou a kolem tlamky bylo patrné slinění. Nepodařilo se mi jej přemluvit, aby mi tlamku otevřel a já bych se mohla podívat, co se děje. Je znepokojivé, že jakmile vysadíme léčbu lidským interferonem, za pár dní jsou jeho problémy zpět. Lidský interferon stále pod...ávat nelze, časem na něj vznikne rezistence, na kočičí interferon nemáme finanční prostředky.
Dostal ráno dvě injekce, aby se mu ulevilo od bolesti, ale to není řešení. Vidím to tak, že budeme muset pod narkozu a možná některé zuby vytrhat. U některých kočiček s těmito problémy dojde k částěčné úlevě.

bbln_600_ann_em_5240107.jpg

9. 5. 2011

Zítra ráno či dopoledne nás čeká endoskopie. Zatímco Slečinka se nemůže najíst kvůli nutné hladovce před zákrokem, já se nemohu najíst z nervozity nad zítřkem, žaludek mám na vodě, jsem na všechny protivná a nekomunikativní :-)

sl_em_5270020.jpg

10. 5. 2011

Ráno jsme se Slečinkou v osm hodin nastoupili k vyšetření, ale čekal nás asistent, který se nám omlouval, že pan doktor musel mimo Brno a díky tomu, že si na mne nevzal telefon, neměl mi jak dát vědět, že se náhle mění situace. Tak jsme se Slečinkou vystresovaní a hladoví jeli domů. Další termín vyšetření bude příští týden, přesná domluva v pátek.
Slečinka se doma najedl, dostal vaničku od paní Petrové. Pak v klidu usnul.

Kočička Hlavička v poslední době hodně sešla, trpí selháním ledvin, výrůstky v tlamičce a velmi špatně dýchá. Museli jsme dokonce začít píchat 2-3 denně injekce, jinak se hodně dusila, nebyla sto se najíst a stále jen polehávala. Po injekcích je vitálnější, ale tyto zase mají vedlejší účinky na funkci levin a tak musíme opatrně.
Hlavi...čka je jednou z nestarších kočiček depozita, narodila se asi v letech 1995-96 a dlouho žila venku ve velmi špatných podmínkách. Z lokality musela být odchycena, nový majitel pozemku hodlal kočky zlikvidovat. Hlavička byla dlouhá léta nepřístupná, divoká a až agresivní. Kdykoliv jsem v její přítomnosti ošetřovala kočičku, byla sto na mne zaútočit, pokud se jí něco nezdálo. Teprve dlouhá léta a čas její povahu změnil. Dnes se nechá pohladit, dokonce si sama řekne o pomazlení. Do náruče se ale bojí, návštěvy v depozitu ji neuvidí.

hlv_600_1010070.jpg

11. 5. 2011

Kočičky Brněnského Maxe prosí kočkomilnou veřejnost o podporu. Každá konzerva, každá koruna pomůže. Pomohou:
* léky, které vaše kočička již nepotřebuje
* odčervovací prostředky - pipety na odčervení a odblešení, tablety.
Můžete
* věnovat peníze zasláním na náš účet č. ú.: 2019755103/0800
...* věnovat krmivo, nejlépe konzervy /denně padne 47 ks/, těch je věčný nedostatek
* či darovat pěkné věci do aukcí Brněnského Maxe, budeme vám vděčni.
Na dary vystavíme potvrzení ke snížení daňového základu.
Za každou pomoc kočičky moc děkují.

 

13. 5. 2011

Dnes budeme opět s několika kočičkami na veterině /ošetření v narkoze, kastrace/, tak nám držte palce. Doufám, že nám dnešní datum přinese štěstí!

 

14. 5. 2011

Ve čtvrtek a pátek bylo na veterině ošetřeno několik kočiček/vyšetření, odběry krve, ošetření, trhaní zubů, kastrace/.
Jedna včera ošetřená kočička je bohužel ve velmi vážném, kritickém stavu. Včera vyšetření zvládla, nález byl bohužel závažný, dnes dopoledne se začala motat, měla problémy s dýcháním a oběhem krve. Podařilo se nám ji ...dopravit na veterinu, asi při nás stáli všichni svatí, dostala injekce proti šoku a zánětu. Kočička musí být v teple, absolutně v klidu, žádné podněty, žádný pohyb, neboť se okamžitě její stav zhorší.
Teď již jsme doma, micina má deky pod sebou, na sobě, je v zatemněné místnosti a musí spát. Čekáme na účinek léků, pokud nepomohou, situace bude velmi zlá a stav fatální :-(
Snímek pořízen na veterině, kdy jsem čekali, jak bude reagovat na injekci a na zlepšení stavu, aby nám zvládla cestu domů. Měli jsme obavy ze ztráty vědomi.

mia_2011_05_14_1010089.jpg

 

15. 5. 2011

Nemocná kočička bohužel zemřela

 

16. 5. 2011

V noci na dnešek se narodila další zachráněné těhoné kočičce čtyři krásná koťata, dvě černá, dvě bílá. Maminka se o ně vzorně stará.

Kočičky Brněnského Maxe prosí kočkomilnou veřejnost o podporu. Každá každá koruna pomůže. Náklady na veterinu jen za čtvrtek, pátek a sobotní akutní ošetření činí 6 249,-Kč. Tento týden nás čeká veterina s několika kočičkami, nejnákladnější bude endoskopické vyšetření kocourka Slečinky v úterý 17. 5. , zde počítáme s částkou kolem 3 500- 4 000 Kč jen na toto vyšetření.
Moc nám pomůže každá sebemenší finanční podpora. Na dary vystavíme potvrzení ke snížení daňového základu. Č. ú.: 2019755103/0800
Moc děkujeme.

19. 5. 2011

Slečinkovi byly během endoskopického vyšetření odebrány vzorky tkáně ze střeva t...enkého a tlustého. Tyto byly odeslány na kultivaci a histologické vyšetření. Výsledky budou počátkem příštího týdne.
Samotné vyšetření ukázalo, že stěna tlustého střeva je hodně poškozena, poškozeno je již i tenké střevo. Stěny střeva jsou křehké vlivem chronického průjmu, je tak nebezpečí perforace a následného krvácení. Byl nám doporučen za 14 dní ještě rentgen a sono, aby se zjistilo, zda střevo není někde zůženo.
Dokud nejsou výsledky kultivace a histologie, nechtěl doktor vyslovoval žádné závěry, jak problém řešit. Řešení bývá 1/ tablety 2/ operace 3/ obojí
Dosavadní náklady na vyšetření činí 4555,-Kč, v této částce nejsou léky, které teď Slečinka bere a zylexis. Zylexis byl aplikován zatím 3x, což je 900,-Kč :-( , dále jej budeme aplikovat 1x týdně. V částce není také předchozí biochemické vyšetření a testy FeLV a FIV, které jsme před endoskopií museli udělat. Pokud by byl totiž pozitivní, vyšetření bychom podstoupit nemohli.
Moc prosíme kočkomilnou veřejnost o podporu, jakýkoliv finanční příspěvek pomůže. Var.symbol v případě příspěvku na Slečinku je 3636, č.ú. 2019755103/0800
Velice děkujeme za každou pomoc.

slecinka_2011_05_19_1010091.jpg

Slečinka během chronického onemocnění hodně sešel

 

slecinka_2011_05_19_1010092.jpg

ze stresu z přepravy a vyšetření dostal rýmu, zanítil se mu jeden oční kanálek a očičko

 

 

slecinka_2011_05_19_1010093.jpg

necítí se dobře .-(

 

 

slecinka_2011_05_19_1010099.jpg

 

 

slecinka_2011_05_19_1010100.jpg

Zatímco Slečinka dnes nebaští a dělá mi tak starosti, Alfons akceptoval nový způsob krmení a dnes právě před chvílí dojedl celou konzervu a/d. V jeho stavu je to velký úspěch. Cílem je zlepšit Alfonsův stav, neboť díky bolesti zubů má obavy z jídla. Zuby by se měly vytrhat, ale Alfons je jednak FIV pozitivní a jednak je tak hubený, že vypadá jako opuchlá niť. Snažím se jeho stav zlepšit a pak se o vythání zubů pokusíme. Rýma u něj v posledních dnech ustoupila.

20. 5. 2011

Nemám dobrých zpráv. Slečinka během noci snědl velmi malinko. Jedeme odpoledne na veterinu, mám obavy z perforace střeva, musíme udělat sono a krev. Také bude nutné dát Slečinkovi kapačku s výživou. Šli jsme spát ve tři, kolem šesté zvracel Zděněk a to ačkoliv má podány silné léky proti zvracení. Poslední dobou velmi málo jí a hubne. Také má problém se střevem. Nemocných je tolik, že nevím, které kočičce se věnovat dříve. Není to moc veselá situace .-(

24. 5. 2011

Obavy z perforace střeva se naštěstí nepotvrdily, na sonu jsme tekutinu mimo trá...vicí trakt nenašli. Slečinka dále nehodlal spolupracovat a tak jsme pak již krev neodebrali, ale díky zavedené kanyle bylo možné jej kapat. Seděl v boxu s kapačkou na přední pacce, unavený, s bolavým střevem, strachy si čural pod sebe. Během víkendu jsme se Slečinkou jezdili na kliniku kapat infuzi, seděla jsem u něj, aby se nebál, aby kapačka fungovala jak má a snažila jsem se jej krmit. Jak jsem psala, v pátek večer jsme na jeho silný zánět píchli u veterinářky injekci depo-medrolu. Slibovali jsem si, že v horní části trávicí trubice tato injekce zmírní zánět a také to, že Slečinka začne více sám jíst. Stav Slečinky vůbec nebyl dobrý, nejedl, málo pil, bylo vidět, že jej střevo bolí a že je mu zle od žaludku. Obávala jsem se během víkendu razantního zhoršení.
Injekce mírně zabrala, Slečinka se snaží drobet sám jíst a vidím na něm, že bolesti již nemá tak silné, jednak z jeho chování, z polohy, kterou zaujímá při spaní. Více se zajímá o svoji čistotu a také o to, co se kolem něj děje. S jídlem je to stále nevalné a průjem má stejný jen se mi zdá, že neběhá na záchod tak často. Naplnily se ale tak obavy mé vetky, že kortikoidy samotné na silný zánět nezaberou a tak bude muset Slečinka na odběr krve a budeme hledat léky, které by proti zánětu více pomohly /leukeran/. Vždy však půjde o léky, které mají bohužel silné vedlejší účinky, totéž můžeme říci i o depo-medrolu. Dobré je, že Slečinka pochopil, že odporovat stříkačce s krmením nemá smysl a přistoupil na tuto pro něj otravnou činnost. Visí nad námi hrozna nutnosti zavedení žaludeční sondy a hospitalizace a tak se snažím jej na toto krmení navyknout. Zatím je úspěchem, že takto "sníme" jednu konzervu z/d denně. Dávku se snažím zvyšovat. Jsme se Slečinkou na počátku běhu na dlouhou trať a každý den budeme bojovat o každý centimert trasy vpřed.
Moc prosíme kočkomilnou veřejnost o podporu, jakýkoliv finanční příspěvek pomůže. Var.symbol v případě příspěvku na Slečinku je 3636, č.ú. 2019755103/0800
Velice děkujeme za každou pomoc.

slecinka_2011_05_24_1010086.jpg

slecinka_2011_05_24_1010087.jpg

Psala jsem o dalších marodech, zde jeden z nich - kočička Micinka.
Jde o desetiletou kočičku, která se k nám dostala z bytu, kde starší paní měla koček několik. Paní si domů přinesla tři nalezené a těhotné kočičky. Micinka, dle jejího vyprávění, byla jedno ze tří koťat, které přežilo silnou střevní infekci, všech dalších deset koťat zemřelo. K nám se dostala jako dospělá s podlomeným zdravím. Často trpí průjmy, má srostlé nosní přepážky v důsledku chronické infekce horních cest, na jedno očičko vidí málo, neboť díky infekci se jí již v mládí zakalilo a jak vidíte, trpí stálým zánětem slzných kanálků. Nemá žádné zoubky, jen dva špičáky a ty bohužel bolestivé, neboť mají odhalené krčky.
V posledních dnech se průjem Micinky zhoršil, dokonce s krví a tak jsme učinili opatření. Včera byla smutná a jen ležela :-(

micinka_2011_05_24_1010714.jpg

micinka_2011_05_24_1010717.jpg

Koťata začala minulý týden otevírat oči a chodit. Jedno kotě mi trochu dělá starosti, je nejmenší, chodí málo, málo komunikuje s ostatními koťaty, je málo aktivní a očička otevřelo až včera a to jen jedno. Na fotu je největší z koťat. Zítra budou mít tři týdny.

kote_2011_05_24_1010002.jpg

Alfons trpí chronickou rýmou a neléčitelnou chorobou, která způsobuje ztrátu imunity /FIV/

 

alfons_2011_05_24_1010014.jpg

alfons_2011_05_24_1010018.jpg

alfons_2011_05_24_1010021.jpg

25. 5. 2011

Bubli byl před 14 dny na zákroku. Po cestě na nás vrčel a vůbec naše necitelné c...hování, míněn převoz na veterinu, všemožně komentoval. U veterinářky se nechal trochu prohlédnout, ale "tlamičku nám nedal ". Dostal tedy mírnou sedaci. Jakmile usnul, tak jsme se s vetkou vrhly na tlamku. Zjistili jsme, že je tam sic několik špatných zubů, ale příčina stálé bolesti je v nárůstu dásně mezi zuby a stěnou tlamky. Vypadalo to asi tak, jakoby vám vedle zadních stoliček mezi nimi a vnitřní stěnou tváře vyrostl květák, který při každém soustu krvácí a bolí. Bubli tedy dostal kanylu a do ní další narkozu, hlubší, aby si tlamičku nechal ošetřit. veterinářka vytrhla některé špatné zuby a odstranila květák dásně.
Bublíkovi se mírně ulevilo, ale vidíte, že ideální to není a bohužel za určitý čas květák naroste znovu.
Pozitivní je fakt, že netrpí selháním ledvin. Toho zjištění bylo nutné, neboť Bubli bere každý den léky, které se při selhání ledvin brát nesmí a tyto léky také bohužel mají vliv na žaludek.
Bubli obdržel před zákrokem dopis a mimořádný dar. Dopis mu napsali rodiče slečny Natálky, která se rozhodla Bublíkovi poslat všechny své úspory, aby měl Bubli na kočičího doktora. Penízky z pokladničky nasypala do pytlíčku a já tento Bublíkovi zanesla. Jak vidíte, okamžitě pochopil, o co jde -) a chtěl se do pytlíku dostat :-)
Bubli moc děkuje Natálce, že na něj myslí a že mu pomohla, když to moc potřeboval.

bublina_2011_05_25_1010090.jpg

Bubli a úspory slečny Natálky, které mu věnovala na kočičího doktora

 

bublina_2011_05_25_1010093.jpg

bublina_2011_05_25_1010096.jpg

bublina_2011_05_25_1010097.jpg

bublina_2011_05_25_1010098.jpg

bublina_2011_05_25_1010100.jpg

bublina_2011_05_25_1010101.jpg

Bublíkova tlamička bez léků

a několik fotek koťat

holka_2011_05_25_1010056.jpg

co holka, to modelka :-)

kluk_nejmensi_2011_05_25_1010071.jpg

fota nejmenšího prcka z vrhu

 

kluk_nejmensi_2011_05_25_1010076.jpg

kluk_nejmensi_2011_05_25_1010077.jpg

kluk_nejmensi_2011_05_25_1010079.jpg

28. 5. 2011

Dnes 28.5. má svátek každý kočičí ROMICO a ŠÁŠA. Gratulujeme a posíláme pohlazení.
Ač to není úplně přesné, vzpomeneme dnes kocourka ŠÍŠU, který v depozitu bohužel strávil jen krátkou dobu, nemoc jej bohužel přemohla :-( Ale o to silněji se vryl do našich srdcí. Více o jeho případu se můžete dočíst zde>> 

29. 5. 2011

Krátké zpravodajství posledních dnů:
1/ jedno z menších koťátek nám zaostavá, n...ení to to nejmenší, o kterém jsem psala nedávno, ale jiný kluk .-( Snažím se jej dokrmovat a doufám, že nejde o vážnější problém. Večer koťata poprvé odčervíme a to pastou banminth.
2/ kastrováni byly dva kocourci a jedna kočička, zatím jsou v pořádku, rány se hojí pěkně a všichni po zákroku začali jíst.
3/ Divoký kocourek musel podstoupit vytrhání zadních zubů, měl je ve velmi špatném stavu a bál se jídla. Po zákroku se mu ulevilo a baští opět s chutí.
4/ Kocour Slečinka byl na odběru krve, no bylo to o fous, netekla nám krev z žíly a Slečinka ztrácel trpělivost. naštestí trocha krve pro naše účely stačila, bylo nutné zjistit, jaký je krevní obraz. Výsledky již máme, z krve je jasné, že má v těla velmi silný zánět. Zjištění bylo nutné i pro nasazení léků, ty nasadit můžeme. Já si chci ještě před nasazením věc dobře nastudovat, léky, včetně depo-medrolu mají silné vedlejší účinky, nejsem z jejich nasazení nadšená. Slečinka trochu více jí než před týdnem, jde to pomalu. Průjem má stále, ale neběhá tak často na záchod.
5/ Alfons /FIV +/ se sem tam u jídla začal dávit, musím zjistit příčinu.
6/ Ema, FIV pozitivní kámoška Alfonse, má silný kašel a tak budeme muset nasadit léky.
7/ Bublinovi se po zákroku mírně ulevilo, ale paní doktorka měla bohužel pravdu, problém to vyřešilo jen trochu, vytrhání zubů v tomto případě nepomůže. Tento týden chci Bublinovi koupit jiná antibiotika, píchla by se jednou za 14 dní. Myslím, že potřebuje odpočinek od injekcí.
8/ Brácha od kočičky Cuketky, který byl jako ona zachráněn z jednoho družstva, po léčení přestal kašlat. Chceme jej stabilizovat a kastrovat. Pak půjde do inzerce, tak mazlivého dotěru si tady nemůžeme dovolit :-) :-)
9/ jeden venkovní kocourek bude muset být odchycen a ošetřen, má problém v tlamičce, ale bez sedace mi to nehodlá ani ukázat, máme obavy, aby nepřestal jíst.
10/ dalšího venkovního strávníka se nám podařilo léčit v terenu - měl absces na čele a jinde na těla zanícená místa. Po týdnu ošetřovaní již vypadá k světu. Jde o bílozrzavého kocourka a mramorováním.
11/ Do lokality se nám včera přitoulal zcela nový mladý mourek. Ke mě se neznal, ale k jídlu okamžitě.
12/ U kočičky Čárky bylo nutné nasadil léky, opět ji trápí průjem, ačkoliv byla odčervena a přeléčena entizolem. Dietu konzumovat nehodlá, to je asi také jeden z problémů.
13/ Uspěšně se podařilo přeléčit jednu starší kočičku a jednoho mladšího kocourka z rýmy.
14/ Zdeněk nás zlobí s jídlem, jeden den jí, druhý den vše odmítá a musím jej krmit. Je velmi náladový.
15/ U astmatické kočiky se mi zatím nepodařilo vyřešit zahlenění, které je příčinou zvracení. Tahle kočička mne již hodně potrápila, navic se mi zdá, že v posledních dnech má problém se zuby.
16/ V léčení je dalších šest kočiček, jde o průjem, zánět ucha, zvracení, odolávající rýmu. Držte palce, ať na léčbu reagují dobře.
Účty za veterinu tento týden činí 6700,- Kč a to v této částce nejsou léky.

30. 5. 2011

Koťata jsem včera odčervila pastou, malá tříbarevka je velmi temperamentní. Nejslabší kotě mi dělá starosti, krmení nám moc nejde, trochu si dá, ale pak odmítá, jsem asi špatná matka :-) V jedné lokalitě, kde krmím, se včera objevila těhotná micina, velmi plachá. Krmím zde od roku 1995, kastruji, umísťuji co lze umístit, ale ii tak se zde stále objevují nové kočky. V okolí jsou domky se zahradami, lidí zde mají kočky nekastr., koťata majitelé zabijí a pokud to "nestihnou", ta najdou utočiště v tomto krmícím místě. Nejhorší je, že sem zabloudí, když jsou nemocná, odrostlá a polodivoká. Nové mladé kočky ohrožují rovnovahu v lokalitě, mění se vztahy mezi starousedlíky, hlavně tím trpí starší kočky. Krmící místo neslouží jen na krmení, ale hlavně pro kontrolu koček, je zde místo pro případný odchyt, kočky ošetřuji a hlavně ochočuji, aby je vůbec bylo možné ošetřit a kontrolovat. Je to práce, čas, zodpovědnost a každodenní strach, že vám všichni nepřijdou.

Nedávno jsem nazvala Maxe skoronejstarším. Jistě jste zvědaví, která kočka u nás je starší než on a budete překvapeni.

vratovka_2011_05_08_1010666.jpg


Kočička na fotce se jmenuje Vratovka. Žila do roku 2001 na Římském náměstí v Brně, přesněji za plechovými vraty, která uvidíte, když půjdete na náměstí z Josefské ulice a pak se podíváte nalevo. Každý večer těmito vraty prolezla na náměstí, aby jí krmičky podaly jídlo. Nebyla sama, byla zde ještě jedna micina. Jednoho dne mi krmiči zavolali, že otvor u vrat je zazděn a že se kočky nedostanou k jídlu. 
Jednala jsem tedy s majitelem pozemku, další setrvání koček v místě si nepřál, ale dovolil mi na vlastním pozemku odchyt. Byla jsem zde dva večery, hlavně druhá kočička byla velmi mazaná a nechtělo se jí do odchytová klece. Nakonec se zadařilo.
Vratovka byla bohužel diagnostikována jako FeLV pozitivní /neléčitelná a pro jiné kočky infekční choroba/ a byla v tak špatném stavu, že nebyla možná kastrace. Také jsme nevěděli, kam s ní, mezi kočky nemohla a my s kočkami bydleli jen v bytě 2+1, kde ji nebylo kam oddělit. 
Jak vidíte řešení jsme našli .-), Vraťa je stále s námi, na její utracení jsem nepomyslela ani vteřinu. Narodila se kolem roku 1994/95, je tedy nejstarší micinou u nás a zaslouží si uznání a obdiv, jak dobře se drží při tak závažné chorobě. Musí být oddělena nejen kvůli nemoci, ale ona se s jinými kočkami nesnese, je velmi agresivní, když nějakou jen vidí :-) vynaloží tolik energie k útoku, že se mi tají dech.
Jak vidíte, vypadá spokojeně, odmítá jíst něco jiného než 1x denně Gourmet Gold paté + RC Sensible granulky. Je jediná, která se těší tak drahému krmivu, ale myslím, že mi dáte za pravdu, že je to na místě. Vratovka nemá zoubky, je hluchá, ale orientuje se dobře. Chystáme se na krev, v poslední době více pije, měli bychom zjistit, jak jsou na tom ledviny.

31. 5. 2011

Dnes má svátek Macík a jistě by s námi rád slavil kocourek Macek, Maci.Bohužel toho si v červenci roku 2009 odnesla zákeřná choroba, FIV.

mc_486.jpg

mc_488.jpg

mc_508.jpg

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář