Jdi na obsah Jdi na menu
 


Říjen 2011

3. 10. 2011

 

 

kluk02_2011_10_27_1010096.jpg

 

 

1. 10.

Můžete nám pomoci i nákupem hezkých věciček:

Fler - Akce pro kočku (1/2 výtěžku i pro naše sdružení) ....spousta krásnýchh věci (nejen) s kočičím motivem, jejichž výtěžek pomůže našim nemocným kočičkám! Akce běží od 1.10. minimálně do konce roku, zboží bude postupně přibývat...ale i ubývat :-)

3. 10.

 sigi_2011_09_30_1010044.jpg

Sigi děkujem všem, kteří jej podpořili v aukci. Přispěli jste částkou 1410 Kč. Za peníze nakoupíme Duphalit, NaCl, sety pro infuze, fortecor, koupili jsem již injekce proti anemii, které Sigi díky špatné funkci ledvin trpí. Potřebuje dvě, tři týdně, jedna vyjde na 160Kč. Sigimu injekce pomáhají. Moc moc všem děkujeme.

 

bilozrz_7140060.jpg

Víkend byl opět pracovní. V sobotu dopoledne kompletace a "balení" steliva, pak jeho odvoz do ekodvora, bylo nutné odvoz realizovat dvakrát, kočičích bobků byl milion :-) Stelivo musí být zabaleno, používáme 60l pytle, které se po čase rozpadnou. Pak následuje mytí misek a krmení. O víkendu mi pomůže můj muž a tak se dá vše stihnout do 16.hodin, ale bez čištění záchodků. To zůstane na večer. Násle...duje cesta do Brna a nákup všeho potřebného, především čistících prostředků, utěrek a sem tam nějakého krmiva, které se ocitne v akci. Pak krmení koček v Brně a jejich kontrola. V sobotu večer jsme takto narazili na čtyři velmi malá koťata, která se ale bohužel nepodařilo odchytit. Koťata jsou v místě, kde je zabijí majitelé pozemku, pokud je najdou, nebo jejich pes. Nebylo by to poprvé, bohužel. Domů jsme v sobotu dorazili kolem 22.hodiny. V neděli jsem kvůli koťatům zrušila plán a po nakrmení depozita a podání infuze Sigimu, jsem odjela do Brna. Bohužel koťata nikde. Šla jsem tedy kontrolovat kočky do lokalit a v jedné na mne čekalo další nemilé překvapení. Došlo zde ke konfliktu a pokud se uspokojivě nevyřeší, budeme se muset rozrůst náhle o 11 koček, které v této lokalitě našly domov a bohužel jej teď mohou ztratit. Místo práce a odchytu padly dvě hodiny na debatu s hloupým člověkem :-( Vytočená a otrávená jsem se vydala do lékárny na Kolišti, kde čekaly léky pro Sigiho a FIV kočičky. Vždy přijemná obsluha a rychle jednání. V nemocníční lékárně jsem na léky čekala týden, tady byly druhý den. Doporučuji. Pak jsem se vrátila krmit kočky, od pátečního večera jsem postrádala jednu černou kočičku. Přišla :-) Domů jsem dorazila kolem 23.hodiny a to mne přivítala hladová kočičí chasa.
Přimlouvám se za pečovetele o koťata, nikdo se nehlásí a ono přitom není čeho se bát. Pokud bude kotě problematické či nemocné, vezmu jej k sobě. Venku jsou malá koťata, chce to jen trochu místa, čas a po odčervení a odblešení, budeme inzercí hledat domov. Dáte jim tak šanci nežít jako bezdomovec nebo šanci žít vůbec, neboť venku je v dalších měsících nic dobrého nečeká. Opravdu to nechce moc a já každému dobrovolníkovi budu krýt záda :-)

4. 10.

Akutně hledám pečovatele o koťata. Potřebujete zabezpečený prostor, kde se koťatů nic nestane, kde neuniknou a čas se jim věnovat. Odčervení, odblešení zajístíme, i případnou veterinu, stejně tak krmivo a stelivo. Inzercí budu hledat vhodného zájemce. Není to tedy žádná věda, chce to jen trochu místa a váš čas. Mnoho koťat se nechází venku a s ochlazením je nic dobrého nečeká, mnoho koťat v lokali...tách zůstat nemůže, protože jsou pro ně nebezpečné. Pokud budou s koťaty problémy, pokud by se snad neumístila, vezmu je k sobě, nikomu nezůstanou na stálo. Tedy pokud někdo sám nebude chtít :-) Prosím popřemýšlejte, každý má doma kousek místa a tento kousek může změnit malým bezdomovcům zásadně život. Prosím sdílejte, dnes se naše depo rozroste o další dvě koťata, černé a šedé a další čekají v řadě. Kontakt: brnenskymax@seznam.cz

7. 10.

Již od pondělí se snažíme odchytit koťata, která jsou ve velmi nevhodném místě. Koťat je zde celkově asi 6 až 7. O víkendu budeme v odchytu pokračovat, venkovní teploty josu pro mrňousky velice nepříznivé. Zde fota zatím odchycených koťat. Koťata přejdou k dočasným pečovatelů, ale pokud by si je již teď chtěl někdo zamluvit, je možné tak učinit na emailu brnenskymax@seznam.cz

 

kote_2011_10_07_01_02_1010024.jpg

kote_2011_10_07_01_02_1010032.jpg

kote_2011_10_07_01_02_1010033.jpg

kote_2011_10_07_01_1010004.jpg

kote_2011_10_07_02_03_1010003.jpg

kote_2011_10_07_02_1010049.jpg

kote_2011_10_07_03_1010037.jpg

kotata_2011_10_05_1010051.jpg

kotata_2011_10_05_1010052.jpg

a tato koťata se právě odchytávají

 

d_2k_2011_10_05.jpg

d_3k_2011_10_05.jpg

d_k_2011_10_05.jpg

A dnes doufám budu mít i trochu času napsat o ostatních nemocných kočkách v depozitu, aby to nevypadalo, že depo pečuje jen o pár odchycených koťat :-)

 

15. 10.

Za poslední dny jsem toho na net moc nenapsala. Důvoden byly starosti s nemocnými koťaty, odchyt kotěte, které se chytit nedařilo, starosti s venkovními micinami, starosti se Sigim a dalšími nemocnými v depozitu. Smutek na duši mi způsobují koťata a kočky, kterým již nestíhám pomoci. Denně volají lidé, kteří si na svých chatách a chalupách celé léto hráli s koťaty a teď za pět dvanáct si uvědomí, že na chatě v zimě nebudou a všechna koťata musí náhle do útulků. A nejde o dvě koťátka, ale o osm, dvanáct, pět i s rodiči...... Vlastně je ten smutek spíše smutkem nad lidmi, kteří maří tolik energie výmysly o sta důvodech proč nemohou nic udělat, proč nalezené zvíře, které potřebuje akutní odbornou pomoc veterináře, proč jej nemohou ani k vetovi donést. A tak se denně do telefonu od těchto lidí dovídám oklikou či přímo, že jsem to vlastně já, depozitum, které je dle jejich mínění povinno pomoci, kdo může ze smrt venku strádajícího zvířete. Zatímco tito lidé často problém obratem pustí z hlavy, mnou se tento smutek nad potřebnými nese na stálo. Říkám si, že až bude mé rozpoložení racionálnější, napíši o tom, jak funguje depozitum a to ne proto, abych se poplácala po rameni, co vše musím zvládnout, ale aby možná lidé šli více do sebe a byli více ochotni pomoci, když to útulky a depozita nezvládají. Jen tak se dá pomoci více zvířatů, kočkám, které teď někde mrznou nad prázdnou miskou.

Večer nějaký člověk vylil několik litrů glykolu do míst, kde se pohybují venkovní kočky. Vznikla velká kaluž, kterou jsme objevili bohužel až po několika hodinách a to tak, že v ní můj muž uklouzl. Likvidace trvala čtyři hodiny, jedna kočka kaluží proběhla :-(, nožky jsme jí očistili, ale šlo o divošku, která se vysmekla. V kaluži asi nebyl jen glukol, ale i něco žíravého, neboť můj muž má popálené ruce. Problém řešíme, včera to vzalo značnou část dne. Brzo v sobotu jsem jeli kočky kontrolovat, jedna chyběla, ale po několika hodinách se mi ji podařilo najít, byla v pořádku. Domů jsme včera dorazili kolem 21.hodiny.

Podařilo se po týdnu odchytit šedé kotě. Ráno mi několikrát uniklo, tak jsem se na místo vrátila večer. Prcek seděl zmrzlý v kupě dřeva. Má zanícené oči, plno parazitů, zatím je ve stresu chudák, prská a vrčí :-) jako velkej kluk. Dostal včera léky, dnes jakmile se nají, odčervíme. Myslím, že další týden by venku již nezvládl. V lokalitě jsou ještě další 2-3týdny stará koťata. Zatím se nám na pozemek nepodařilo dostat, domluva s majitelem není. Koťata zde samozřejmě mají matku, ale máme obavy, že ochlazení venku nemají šanci zvládnout. 

Kocourka Bedřicha jsme museli vzít se sebou do depozita. Jeho stav není dobrý, zvracel, nejedl, byl smutný a nechtěl s námi komunikovat. Tak jsme jej naložili a již je v depozitu. Vypadá to na akutní selhání ledvin, výsledky krve zítra. Okamžitě jsem ale zahájila infuzivní terapii a medikaci.

 

16. 10.

Příjezd domů kolem 23.hodiny. Zachráněno další kotě. Sedmé z jedné lokality, zde ještě čekáme na další překvapení, neboť celkově počet koťat neznám, těhotných koček zde bylo šest. Už máme v depozitu školku .-) Kotě je zatím nejmenší z odchycených, zbarvením šedé. Možná kluk, na pozadí jsem mu moc nekoukala. Celkově jde za 14 dní o desáté zachráněné kotě.

 

17. 10.

kote07_2011_10_17_1010005.jpg

Včera odchycené sedmé kotě. Během noci šel šikula několikrát na velkou, průjem nemá. Zatím trochu trucuje, nechce baštit, ale já mu dnes domluvím. Chtěla jsem jej dát mezi ostatní koťata, ale vyskytl se problém. Nováček voní matkou a mlékem a tak se na něj ostatní koťata vrhla a chtěla od něj sát. 

Ostatní koťata, zřejmě po vzájemné dohodě, vytvořila během noci teroristickou skupinu, která sní vše na co přijde a hraje si se vším, na co narazí. Pečovatelé se mají na co těšit .-) Pokusím se je jednotlivě vyfotit a bude možné si koťata již zamluvit pro trvalý domov.
Podařilo se aplikovat spray Frontline na kočku Babetu. Je alergická, zřejmě na ni zabloudila nějaká blecha a Babi se vykusuje. Problémem je, že nehodlá moc spolupracovat při jakémkoliv úkonu. Akce ale k mému udivu proběhla bez kousání, škrabání a tak nám běhá depozitem jedná mokrá trochu naštvaná kočka.

Taťka kočkám právě navařil a servíruje. Není slyšet nic než mlaskání :-) Nášup čeká i na kočky u našeho domu. Pro ně je zde "Non-stop občerstvení" v zimě pravidelně ohřívané a dvě boudy, kdyby si strávník chtěl v klidu spočinout. Kočky zde netrpí ani tolik na infekce jako na podvýživu a velké množství vnitřních a vnějších parazitů. Spotřeba před zimou stoupla, někdy mám až podezření, zda nám sem na svačinu nechodí i náš soused :-)


Kočky v jednom pokojíku dnes dostaly další zajištěné okno. Jakmile jsem jej otevřela, hned se jich tam šest nacpalo. Je skoro jedna v noci, jdu podat pilule, píchat injekce, doplnit jidlo koťatům, zkontrolovat nováčky. Koťata luxují misky hrozivou rychlosti .-)

18. 10.

Harry má zdravotní problémy. Myslím, že jde o zánět trávicí soustavy. Kolem 4.ráno zvracel a žaludeční štáva byla zabarvena do červena, ráno měl ve stolici trochu krve. Zahájila jsem léčbu již ve čtyři ráno. 

Co dělám každý den po probuzení? Natáhnu do stříkaček ranital a injekce aplikuji všem kočkám, které mají selhání ledvin a těm, které mají problémy se zažíváním. Denně se u nás potřebují dvě až tři ampulky. Pak zkontroluji všechny kočky v domě. Pokud není problém, posedím chvíli o horkého a hodně silného kafe.

Ačkoliv chodím spát k ránu a tak je to jen pár hodin, co chlupáče oddaně neobsluhuji, každé ráno na mne řve celý soubor tak mocně jako bychom se týdny neviděli a poslední jídlo bylo servírováno o minulých Vánocích.

Pondělí je u nás sanitárním dnem. Nesnáším tento den :-) Práce se valí ze všech stran v tento ten nějak překotněji, každou minutu se musím přesvědčovat, že vše zvládnu, vše se zdaří, nikde nečíhá nějaký průšvih. Sebedůvěra na nule, depka za rohem a 130 koček a koťat v péči.

Sanitární pondělí je dnem bez konce. Je jedna v noci a stále polovina záchodků nevyčištěna, léky nachystány k podání, aplikována část injekcí a to už se soubor hlásí o další nášup. Hlavně koťata. Ta hrozí teroristickým útokem :-), pokud nesplním podmínky a nenaservíruji další baštu. Tak raději jdu.....

 

 

19. 10.

 

kote07_2011_10_19_1010010.jpg

kote07_2011_10_19_1010006.jpg

jedno z jedenácti zachráněných koťat

 

Ráno jsem se vzbudila zbitá. S odchyty koťat, péčí o ně, s péčí o Bedřicha jsem si na sebe ušila bič a stíhám méně než dříve. V léčení je Harry, Mazli, tři kočky s průjmem, Bedřich, denně dostává léky 12 koček se selháním ledvin, Sigiho stav je nejvážnější a vyžaduje intenzivní přistup. V léčbě je FeLV pozitivní kočička, každý den dostává léky kocourek Slečinka, astmatická kočička Mlaďucha, kocourek Bublina a několik kočiček, které jsou FIV pozitivní. Podařilo se vysekat jednoho kocourka z kaliciviru, měl puchýře na jazyku, nejedl. Koťata jsou všechna odčervena proti škrkavkám, odblešena a čeká je odčervení proti tasemnicím.

Pik Pak Puk nám v posledních dnech dává každý den dárek - načurá za dveře pokoje, pěkně hezky hned za dveře, abychom se mohli okamžitě a náležitě pořádně vykoupat. Bedřích nás zase oblažuje mocným zpěvem. Asi poděkování za to, že už je mu lépe:-) Kocourek Slečinka dnes nechce jíst. Ráno jsem si myslela, že jsem nevhodně vybrala konzervu, ale pak dostal syrové maso a nesnědl nic. Včera v noci si přitom maso dal s chutí a nic v posledních dnech neavizovalo problémy. Kocourek trpí zánětem trávicí soustavy a neudrží stolici.

 

20. 10.

Nedávno jsem psala, že nám někdo vylil nebezpečnou tekutinu v místě, kde chodí pít kočky. Včera byl na místě opět nebezpečný svinčík. Můj muž, již z minula vytočen, seřval všechny přitomné, kteří mají za čistotu na tomto pozemku zodpovědnost. Pak před jejich zraky vyvrtal do náspu několik odtokových děr. Máme skvělého taťku :-)

Kocourek Bedřích s akutním selháním ledvin podává takové pěvecké výkony, že jej přihlásíme do Superstar. Držte palce Sigimu, včera sám jedl a a pil méně než obvykle, více polehává. Každé mírně zhoršení mne štve.

 

23. 10.

Od včerejšího odpoledne, celý dnešek a zítra odpoledne a večer jsem na odchytech. Jde o akutní záležitost, musím kočky odchytat co nejdříve. Omlouvám se všem, kterým jsem zatím neodepsala na email. Jak to bude možné, učiním tak. Pokud někomu nebudu brát telefon, napište sms, zavolám zpět jak to půjde. Na odchytech tel.nemohu používat. Omlouvám se, celý den jsem nebyla doma, musím nakrmit hladovějíci a řvoucí smečku a zaopatřit nově odchycené kočky.

 

24. 10.

Dnes budeme usilovat o odchyt plaché kočičky, je další ohrožená. Držte palce, včera se nám ji chytit nezdařilo.

Je jedna v noci, kočička odchycena :-)

 

25. 10.

 

d-2k.jpg

Bohužel mám smutnou zprávu. Jedno z těchto koťátek včera náhle zkolabovalo. Okamžitě bylo ošetřeno na veterině, bohužel do rána zemřelo. 

Víkend opět předčil všechna očekávání. Díky akutním odchytům a obavám o kočky v lokalitě, mám napnuté nervy a žaludek na vodě. Nově přijaté kočky začínají jíst, poslední odchycená micina protestuje, ale snad nebude problém. Starosti mi dělá Sigi a některé FIV+ kočičky, také kocour Bublina. Koťata jsou v pohodě, první z nich by měla přejít k dočasným pečovatelům v pátek.
Cítím velkou únavu. V pět ráno jsem seděla s Pikem v křesle a koukala do tmy pokoje, ani se mi nechtělo jit spát, měla jsem obavy, co přinese další den.

Je večer. Záchodky vyčištěny, voda v miskách vyměněna, kočky nakrmeny, tedy alespoň na pár hodin. Teď mne čeká vytahání odpadu z domu na zahradu do plastových nádob. Hlavně jde o kočičí bobky :-), konzervy, pytle od steliva, zbytky jídla. Pak sprcha a vzhůru do chystání léků, injekcí, do odčervení a odblešení nováčků, druhého odčervení koťat, do infuze Sigimu a pak již jistě budou koťata opět řvát :-) hlady. Ale to bude zase tak kolem 4.ranní.

 

26. 10.

Zdá se, že se nás smůla drží seč může. Psala jsem, že koťata z našeho depozita budou tento pátek přecházet do péče dočasných pečovatelů. Bohužel to vypadá na další změnu plánu. Kolem třetí ráno jsem servírovala mrňatům jídlo a všimla jsem si, že jedno kotě mírně kulhá. Pojala jsem obavy, které se ráno naplnily. Kotě kulhá na jinou nohu a podobné příznaky sleduji na dalším kotěti. Máme zde tedy kal...icivirus. Je to viroza, častá u koťat, s různým průbehem a příznaky. Koťata již nejsou chráněna látkami z mateřského mléka, na druhé straně na očkování proti této chorobě jsou malá. Zatím jsou kotata čilá, jedno méně jí. Zahájíme léčbu a budu sledovat průběh. Někdy nemoc přejde bez vážných problémů, jindy se dostaví vysoké horečky, nechutenství, bolavé puchýře na jazyku, apatie. Myslete na nás, ať žádné kotě nemusí na kapčky na veterinu, to by bylo špatné. Prosím myslete na nás i s finanční podporou. Plná Miska nám sic přinesla krásnou částku, ale za stávajících podmínek peníze brzo padnou na veterinu, léky, nemluvě o hospitalizaci. Držte mi palce, ať situaci zvládnu, neboť přiznám se, pohybuji se za hranicemi svých možností. Pečovatelům napíši večer, co a jak, jak to vidím s péči o koťata.

2011_10_15_1010035.jpg

Budeme muset vzít na vyšetření Felixe. Výrazně kulhá na zadní nohu nebo ji nosí, nechce se nechat chytit, vyšetřit a i v klidu vrčí.

 

28. 10.

 

kluk05_2011_10_27_1010105.jpg

Infekce u koťat postupuje dle mého předpokladu - podle toho, jak jsme koťata z lokality přinesli tzn podle odstavení od matky. V noci začala kulhat další kočička. Zatím se stav nemocných nezhoršuje, koťata mají zájem o jídlo a hru, i když ne takový jako když byla zdravá. Více spí, méně jí, polehávají, bolí je nohy a záda. Situace se mění, odpoledne micina běhá a za tři hodiny drží packu a nemůže chodit. Důležité je, aby se nemoc nezhoršovala a aby infekci všechna koťata zvládla dobře. Na fotu další kluk, jediný tmavě šedý.

 

kotata_2011_10_27_1010071.jpg

koťata baští

muffi_2011_10_27_1010119.jpg

Jedno z koťat, černá holka. Tuto bolí nožky nejvíce, hodně leží a odpočívá, pokud chodí, tak špatně. Pro tuhle holku mám slabost, dostala jméno naší kočičky, která nám zemřela minulý rok počátkem zimy, kočičky Muffi. Tato holka je stejně šikovná, chytrá, podnikavá a nebojácná, kam se na ni hrabou koťata kluci.

kotata01_06_2011_10_27_1010127.jpg

segru bolí nožičky

kote03_2011_10_27_1010088.jpg

další koťata

f_m_2011_10_27_1010079.jpg

Černá kočička a mourovatý kocour odchyceni z problémové lokality. Kocourek je více aktivní, kočička zatím nemá důvěru a bydlí po většinu času na parapetu.

zd_2011_10_27_1010092.jpg

Odchycený černý kocourek si našel pelíšek v budce. Ani mu nevadí ta holčičí barva :-)

 

29. 10.

 

kotata_2011_10_28_1010131.jpg

Sobota ráno jako obvykle - balení použitého steliva a kočičích bobků, odvoz asi 300litrů tohoto "produktu" :-) do ekodvora a natahání 300 kg čistého steliva do depozita. Plus asi 150 konzerv, neboť "ty mizí", zvláště díky koťatům, neuvěřitelnou rychlostí.

Hledáme dobrovolníka s autem pro rozvoz granulí po Brně. Jde o jednorázovou akci, krmivo je určeno pro krmiče, kteří krmí venkovní miciny. Více info: brnenskymax@seznam.cz Děkuji.