Jdi na obsah Jdi na menu
 


Únor 2015

28. 2. 2015

2.2.

Pišta měl vylomený zub, který mu v tlamičce dělal neplechu. Doma se nám problém řešit nepodařilo, tak jsme museli k doktorce Kyselkové.

pista_2015_02_01_dscn1061.jpg

7.2. 

Míca je u nás na pobyt po kastraci. Pěkná, mazlivá, ukecaná, hravá...Zájemci nevolejte Emotikona smile, ta už domov má, nová panička už na ni čeká!
Po dlouhé době máme v péči "normální kočku" - žádný divočák, pěkně kontrola jizvičky, kontrola kočky, zádné nerváky a dramata! Musíme vyčesat stelivo z kožichu, pomazlíme, masáž hlavy uděláme, ta zvláště potěší, když si sama na hlavu nedostane. Holka se nejvíce těší až bude bez límce a doma. Navíc je FeLV a FIV negativní, co více si přát.

topinka_2015_02_07_dscn0288.jpg

8.2.

Venku sněhová vánice, jen jsem vystrčila nos, pleskl mne vítr a sníh do tváře. Zmrzlí chlupáči v zahradě jen čekají, jak spláchnu WC Emotikona smile, to je signál, že krmič vstal Emotikona smile , a kočky se již řadí u krmítka. Jídlo je zmrzlé, voda také. Po studené noci dobroty potěší, servíruji na nahřátých miskách, které leží na topení v koupelně. A u vody, u té sedí dlouho. Čím horší počasí, tím méně se hašteří, každý se nají a běží se schovat. 
Včera jsem procházela okolí, zase kvůli myslivcům. Díky stálému větru u nás na kopci, je povrch sněhové pokrývky zmrzlý a místy ani já v něm stopy nezanechám. Nechápu, co jí zvířata venku, krmelec nad domem zeje prázdnotou. Nechápu, co by si ulovily místní kočky, které často nekrmí ani jejich majitelé, ne tak ty, které žádné doma nemají. Naše krmítko je pro ně jistotou dobré bašty každý den. 
Asi hodinu jsem včera běhala po zahradě a dávala na různá místa baštu pro ptáky, ti to také nemají jednoduché. Krájená jablka mizí rychle, kosáci je milují. 
Mám obavy, že dnes se do Brna nedostaneme. U nás se prostě prohrnutí cest neřeší jak by mělo, vítr a sníh vytvoří na kopci závěje a neprojedete. Tento týden bylo na kopci narváno - jedno zapadlé auto vedle druhého. 

9. 2.

Přináším smutnou zprávu. Odešla Pussi, do dlouhé nemoci, ve věku nedožitých 16. narozenin. 

Měla slabé srdce, pak se bohužel přidaly další problémy. Rozhodli jsme se jí pomoci k odchodu, aby netrpěla. Odešla klidně a rychle, tělo už bylo slabé. 
Pussi se narodila na ulici Novobranská v Brně a žila na stavbě dnešní budovy dopravního podniku. Zde také došla k úrazu, kdy se snažila uniknout před psem ochranky a skočila z patra dolů. Polámala si všechny nožky. Pak zalezla pod pracovní buňku stavby protější, budoucí budova VZP. Než se nám ji podařilo lapit, byla těhotná a nožky špatně srostlé. V bytě jí postižení nevadilo, psychicky se jí pak ale nikdy nepodařilo překovat nedůvěru k lidem. Pro nás bylo podstatné, že nemá vážnějších zraněním a našla u nás domov. Vždy se střehu, nedůvěřivá, jen málo návštěv ji někdy mělo možnost zahlédnout. Ale vždy první u misky, když se servírovalo kuře :-)
Pussi odešla, možná se setká se svojí matkou, která u nás s těžkým onemocněním také v klidu dožila.
Děkuji paní Němcové za dlouholetou podporu Pussi, děkuji všem, kteří nám pomáhají s péčí o staré a nemocné kočičky.
 
16. 2.
Dnes opět veterina. Topinka se ještě naposledy vyválí ve stelivu a po vytažení stehů pojede do nového domova, kde už na ni čekají. Tam si ji také budou muset vyčistit :-)
Na vyšetření jede nová kočička, bohužel s efuzí. Doufala jsem, že odchytávám maminu, bohužel nejde o budoucí koťata, ale o nemoc. Snad zvládne cestu... Nechápu, jak by míca s takovým břichem dožila venku. Není sto dostat ani do míst, kde byla zvyklá asi spát, do míst, odkud přicházela. Jen přejít komunikaci by bylo velké riziko. 
Další kočičky na kastraci a po jsou v pořádku, jen běžné problémy. Kocourka s poraněnou nožkou se chytit nepodařilo, nepřišel :-(
Další volný box také čeká na nováčka, na přeléčení. Zlý dlouhosrstý kocour. Ten dorazí asi dnes v noci. 
Myc má krev v moči, taktéž Mla'ducha. Myc mne v noci probudila zvracením a neustálým se hrabáním v záchodku, čelovku mám u postele a tak jsem do wc koukla. Krev. S Myc, Petříkem a Mladou je hodně starostí, staříci se pomalu horší a horší. Taktéž Otylka není teď ve své kůži, opět zhubla. Myc je hluchá, ale to jí nijak neomezuje, vždy dosáhne svého, je umanutá :-) Petřík mi poslední dobou usíná u hlavy.

pipi_2015_02_15_dscn0025.jpg

FIV pozitivní Pipi

Komínek mi také stárne před očima, musí brát pravidelně léky a dostávat injekce, jinak se dusí a zvrací. Buclítko, to je kapitola sama pro sebe :-), toho k jídlu nosím nebo jej dostane do pelechu. 
Máme pravidelně kočičky a kocourky na kastraci z odchytů nebo od krmičů, tentokrát ale bude kastrace čekat i na Dráčka a Cvrčka.  
Eliška si zvykl celkem dobře v nové skupině, kočky mu nedělají problém. Teď je spíše zase otázkou, jak u něj s dietou neb už jej nemáme kam oddělit. Prosím sdílejte jeho inzerát na umístění, je to zdravý kocourek, u nás je zbytečně. Stejně jako Míša, Dáša, Gábina,..Snažím se vytvořit místečko, pro kočičku s efuzí, nechci aby svůj poslední čas trávila v karanténě v boxu, což by sic správně měla, ale .... Dnes se mi snad podaří uvolnit malý prostor, kde by měla větší komfort. 
Musíme naplánovat návštěvu vetky. Pučík zhubnul, snad za tím nejsou ledviny. Jerry má problémy se zuby, měla by jít na ošetření dříve než nebude moci. Také Pipi bude čekat vyšetření útvarů na uších, jak jsme psala koncem roku - útvary, dle vetky asi zhoubné. 
Složitou akcí bude přeprava Rostíka na kastraci, musíme jej zklidnit již doma. 
FIV pozitivní kočičky - Píďa měl opět problémy se zánětem očí, FIV se došlápla také na Othella, zhubnul a slzí mu oči. Svatava nám dál  schází. Z šestikilové kočičky je poloviční :-( Je to smutný pohled. Snažím se ji dokrmovat, jako Petříka, Myc a Mladou, ale choroba postupuje. Dobby se selháním ledvin se drží, stejně jako Lucka se srdcem. Pištovi je po vytažení zubu lépe, Amálka dostává antibiotika na zánět močových cest. Briketě se trochu zlepšily oči. Kryšpín se také drží. 
Radost mi dělá Filip. Roste z něj krásný a milý kocourek, na kousání si nějak v poslední době nevzpomněl. Přibral více jak kilo. I Toník přibral, ten se otrkává pomalu, když mu dám vycházku, rychle se vrátí zase do svého boxu :-)  atak se cítí v bezpečí. Také přibral, je z něj krásný černý okatý kocourek.  
Zrzík se problémy v tlamce se drží velmi dobře, jí normálně, bez kortikoidů, jen někdy je nutno dávat antibiotika. Myslím, že dokonce i přibral na váze. Punťa se nám opět začal vykusovat, pod krkem si vydrbal krvavý flek. Nitka méně zvrací a myslím, že je teď na tom lépe. Jídlo dostává bokem ostatních, už si zvykla a čeká. U Míny řešíme zánět ucha, snad to bude dobré. Babi by měla opět dostat antibiotika, ale zatím se mi ji nepodařilo nenápadně chytit. Sisi před 14 dny vztekle vyrazila z hospitalizačního boxu a tím ukončila započatou léčbu. Měla antibiotika na 14 dní, měla by dostat další a není mi jasné, jak na ni. Ráda bych ji přeřadila do menší skupiny koček, ale zatím mi nedává ona moc šancí a vše sabotuje. 
Omlouvám se, bylo by co psát, ale musím ke kočkám. 
 
17. 2. 
Matylda má od rána svůj pokojík. Na noc jsem ji s ním seznamovat nechtěla, během mého spánku by nebyla pod dohledem. Výsledky krve dorazily, ale vyjádřím se k nim až je proberu i s veterinářkou a dáme je dohromady se stávajícím stavem Matyldy. Dnes jí méně, dala si spíše granule, které nám věnovala paní Ellingerová. Krmení ve stříkačce jsem musela několikrát vyměnit, nakonec jí purinu CN. K duhu jí přišla podkožní aplikace roztoku duphalyte. Teď jsem jí dala do pokojíku kamínka od paní Učňové. Zvažuji, zda je nechat běžet i v noci, uvidíme, zda se bude zahřívat zásuvka či nikoliv. Elektřina v domě je špatná, musím být opatrná. 

efuze_2015_02_15_p1020241.jpg

Nemocná Matylda, efuze, FeLV +

Volné boxy okamžitě zaplnily kočičky na kastraci nebo na pobyt po ní. Teď je velký zájem, krmiči mají obavy z jara, z koťat. Mnozí potřebují pro mícu jen pobyt po kastraci. Z boxů tak na mne koukají každou chvíli jiná očiska :-) Vždy vystrašená, ale pomalu se uklidní. Tyto kočičky jsou v depu, hned po nemocných, nejvíce rozmazlované, stres a to, že volně zacházíme s jejich tělem a bereme jim orgány, tu bolest a nejistotu, strach, se jim snažím kompenzovat dobrotami. 
 
18. 2. 
Matylda si ustala na seně. Jsem ráda, že jsem odhadla její gusto. Zítra budu volat opět vetce, doporučila postup, ale pak mi na email dorazil pozitivní test a ten věci komplikuje. Rozvíjet smutnou rozpravu o tom, jak k nám Matylda přišla umřít nechci. Dost na tom, že poslední FeLV kočička, která dožila ve stejném pokojíku, mi leží stále v paměti. Když už jsem doufala, že nemoc překonáme, dostavily se akutní problémy. Při pitvě jsem vždy přítomna, ale tentokrát bylo zle i mě. Náš pacient měl zauzlení střev. Naživo mnou projelo to utrpení, kterému byl vystaven.... Můj smutek byl o to větší, že zesnulý kocourek měl obojek, zašlý, starý, ale snad někomu patřil. Někomu, kdo jej nehledal. Zemřel u nás. 
Musela jsem oddělit bílozrzíka Felixe. Je agresivní k ostatním, zakřiknutý, méně i jídla. Ve velké skupině nepoznáte mnoho a tak jsem zvolila oddělení, abychom co nejdříve zjistili, kde je jádro pudla. Felix při "odchytu řval jako pardál", kdyby žila kočka Hlavička, myslím, že košile od paní Mullerové by došla újmy. Jistě by přiběhla kocouru na pomoc.   
Dráček si zvyká v nové skupině. Nejprve ve volierce a ta se také ukázala jako dobrá volba. Punťa, který se v této skupině zabydlel před časem, závidí Dráčkovi výbavu natolik, že na něj nejprve vrčel a hučel, jakmile se Drak přiblížil, zaútočil na něj kousnutím do pletiva voliery. Vypadalo to jako útok kobry :-) Cílem byl Dráčkův krk. Ten na Puňťu nechápavě kouká. Čeká jej kastrace, doufám, že se Drak uklidní, trochu nám začal divočit během mazlení, což by se případným novým majitelům asi nelíbilo. I mě dělal vrásky. Dlouho jsem jej neslyšela kašlat a tak je snad konečně na kastraci ten pravý čas. 
Eliška si mezi kočkami zvykl velmi dobře. Včera jsem jej jen musela usměrnit  - vybral si pro hru Otylku a ta samozřejmě na jeho nápady nemá náladu. Eliška pochopil rychle. On by rád expandoval do dalších skupin, ale nejlepší volbou by pro něj byl nový domov. Zdravé kočce je naše depozitum malé a nevyhovující a ona zabere cenné místo pro nemocné a jinak postižené. Mě ani péče o zdravou kočku nebaví :-)   

eliska_2015_02_14_p1020200.jpg

Eliška

Dnes se mne jedna paní ptala, proč nekastrujeme jen venkovní kočky a kluky nenecháme být. Kastrace kocoura zklidní, ne hned, časem. Hádky mezi nimi uslyšíte méně často, sníží se tím riziko nákazy infekcemi. To se snižuje i tím, že kastrát tolik neexpanduje mimo své teritorium. Jeho zájmy jsou jiné, s jarem netouží běžet za holkami a tak i pravděpodobnost smrti pod koly auta poklesne. Lidé, kterým kočky vadí, nebudou tolik obtěžováni řevem kočičích rvaček a případné značkování teritoria nezavání citlivým jedincům :-) tolik jako u kastrátů. Teritorium si močí značí jak kastráti, tak kastrovaní, jak kočky, tak kocouři. Nekastrovaní jedinci s jarem obtěžují kastrované holky a dokonce i kluky, což druhá strana nese nelibě, někdy se takto rozbije i dříve homogenní skupina. A to je škoda. Prostě je nejlépe, když všichni mají stejné zájmy :-) Kastrací se z kocourka nestane utiskovaný chudáček. To jsem si dlouho myslela také. Je to ale o povaze a tak razantní kastrát si sjedná rychle pořádek s nekastrovaným kocourem. Povaha se mění během věku. Z ušlápnutého jedince se může stát agresor a naopak.  
 
19.2. 
Matylda odešla. Její stav se zhoršil, kombinace FeLV a tekutiny v břiše.....Nebylo již nic, co by jí pomohlo, nic, co by jí zlepšilo poslední chvíle zde mezi námi. Aby netrpěla, rozhodli jsme se jí pomoci k odchodu.  
Odešla mladá kočička, mrzí nás její krátký život. Útěchou je snad jen to, že v závěru života nebyla sama, neležela venku bez pomoci, v bolestech a nečekala na pomalý konec. 
Díky všem, kdo doufali, že tu s námi ještě chvíli pobude.  
 
23.2.
Informací je ode mne v posledním čase málo, vydržte, pomalu se to zlepší. Nepřijedu z dovolené, ale povolí fofr v práci a jak si náš spolek splní pravidelnou povinnosti vůči finančnímu úřadu, budou večery opět patřit vám místo excelovým tabulkám. V karanteně se střídají kočičky z odchytů, co nevidět musíme pozvat vetku na celkovou kontrolu depozitních koček, hlavně staříků. 
Dnes odešla Matylda. Její pokojík jsem jen zhruba uklidila, o víkendu věci vyhodím. Nemá někdo menší koberec k věnování? Přeměřím.... Matylda na něm spala, tedy když nechtěla na seno, nemohu jej dále již použít. Je místy od jídla, kterým jsem ji krmila, od moči. Taktéž deky vyhodím. Možná si řeknete, že škoda, ale koberec nevyčistím a pustit na něj negativní kočičku, to bych měla hodně špatný pocit. Koberec věnovaly na Vánoce 2013 děti ze školy Tišnov, sloužil dobře, moc děkujeme. 
Tento rok musíme vymalovat depozitum. Pomůžete nám? Já sama to nezvládnu, chtěla jsem napsat, že nad tím strávím mládí, ale i to už je nějak pasé :-) Chlap je doma jen o víkendu a víkend má jen 2 x 24 hodin. Nelze u nás udělat hurá akci a vymalovat vše. Půjde spíše o menší skupinky, více menších akcí, malování za přítomnosti koček. Nutno také nastříkat penetraci, jinak malba nedrží. A stěnu očistit. Fantazii se meze klást nebudou, vlastní malůvky vítány. Barevné depo bude veselejší. Teď je zašedlé, oprskané, občůrané, odřené, neradostný to pohled.
Jaro bude také o vybudování nové kanalizace, projekt už máme hotový. Voda bude dražší, ale já se uklidním, že všechny ty čističe, kterých depo používá hodně, že již odejdou do čističky. Při té příležitosti bych ráda začala před domem budovat plot. Pro větší bezpečí venkovek, ale i depozita. Není dobrý pocit, když vám kdokoliv z ulice může pod okno k depozitním kočičkám. Zvažovala jsem dlouho, ale pokud okolí schází slušnost... Venkovky se tím hlavně více uchrání proti útokům volně běhajících psů. Nepůjde o plot, který by neprolezla kočka, ale o takový, který by měl odradit zvědavce a větší psy.Ti si teď v noci klidně zaběhnou až k domu na náš pozemek, kde často sedí kočky po dobré večeři v krmítku. Jsou tak hodně zranitelné. Zrovna v noci na dnešek jsme jednoho velkého psa vyháněla kolem druhé od domu. Naštěstí se asi kočky schovaly. Já mám představu nějakých desek tak do výše pasu alespoň. Máme projekty, nemáme peníze, ale vybudování je nutné. Nemáte někdo zkušenost, jak tohle zvládnou co nejlevněji, ale aby to dobře sloužilo? 
Možná je vám divné, že nepíši o kočkách. Zemřela Matylda, rozhodování bylo hlavně na mě. Ukončit život, byť se už nedalo nic jiného dělat....prostě se tématu nemocných dnes raději vyhnu a budu si představovat pestrobarevné depozitum a plot před domem, kde bude klidně podřimovat nějaká venkovka. Budeme potřebovat vaši pomoc, jinak to nezvládneme.     
 
24.2. 
Včera dorazily výsledky testů Filipa, je opět negativní. Již jednou testován byl. Nejde o lehkovážné vyhazování peněz dárců, ale o nutnost. Když přijmeme kočičku, která nejeví známky choroby, testy děláme až po několika týdnech inkubační doby. Pokud by se totiž kočička nakazila chvíli před příchodem do depozita, mohly by testy vyjít negativní, ačkoliv by byla nakažena. Tyto zkušenosti bohužel máme. A tak s testy čekáme pár týdnů. Po příchodu se testuje zvíře tehdy, když jeví známky nemoci nebo je z lokality, kde jsme již záchyt FeLV a FIV zaznamenali. Obojí byl případ Filipa. Naštěstí je negativní. Chtěla jsem jej nechat očkovat, ale v posledních dnech méně jí a tak nevím, co si mám myslet. 
filip_2015_02_16_dscn0082.jpg
Filip
Stejný problém sleduji u Felixe, který byl minulý týden na veterině. Krev se odebrat nepodařilo, Felix řádil, ale vyšetřit se po chvíli nechal, na sono a jiné by bylo nutné jej přispat, ale s tím jsem daný den nesouhlasila. Felix byl oddělen za skupiny, abych přesně věděla kolik jí, zda nemá průjem, zda zvrací. Jí málo, průjem nemá, nezvrací, pije akorát.  
Testy teď čekají Toníka. Ten se jeví v pohodě, dost přibral  na váze :-) 
O víkendu byly krmičům předány kočičky po kastraci, brzo přijmeme další. Venku to začíná mezi kočkami vřít - méně jí, více se toulají, slyším hádky.... Blíží se to pro mne dvojaké období, kdy se raduji z příchodu slunce a tepla a na druhé straně na cestách vidíme více zabitých zvířat než během jiných období roku. Zvláště krátký úsek mezi Bučovicemi a Slavkovem, zde je hodně zajetých koček, zajíců, lišek...
V depozitu je nejvíce problémů se staříky. Myc v noci močila krev a to tak, že být kocourem, rozhodně by se již ucpala. Přidala jsem léky, brusinky. Čůrá mi do postele, už se bojím se v noci vzbudit, ale vyžeňte bábu, když víte, jaké má problémy. I kdyby nebylo krve v moči, kvůli bolesti zad si často cestu do wc rozmyslí. Asi u trochu vycítila moji nervozitu a tak někdy spí v Pueblu v předsíni. Čím více je hluchá, tím hlasitěji řve, když mi musí něco sdělit.  
Děda Petřík každou noc přilehne k mé hlavě a očekává něžnění. Je to mluvka, když jej pohladíte, tak si bucne a je převelice šťasten. Moc času nám jeho ledviny nedávají a stejně tak je tomu u Mladé. Ať dělám co dělám, nemoci u všech postupují. 
Bucli se na lécích drží dobře, stařík většinu dne prospí vedle Bobi. Jeho kámoš Křižík se teď zhoršil, více kašle a rýma jej víc trápí. Domlouvala jsem mu, aby si nechal píchnout antibiotika. Komínek se dobře drží na injekcích, kašel trochu ustal a také zvracení. I na něm vidím, jak stárne. Jeho hádky s Křižíkem jsou daleko méně četné, oba dědky spory asi na stará kolena přestaly bavit. 
Oskar má klidnější období, kdy nezvrací a jeho stolice připomíná bobky. U něj důvod k oslavě! Nesmí jist stravu jako ostatní, jinak z něj stolice teče nebo ji vůbec neudrží. 
Mufli, to je ta kočička, kterou nám někdo v přepravce hodil do zahrady, se osměluje jen velmi velmi pomalu. Bojí se velmi do náručí, dovolí jen letmé pohlazení a zase prchá do úkrytu. Cestovatel Marco má stále problémy se zády, to co se jevilo jako přechodné, bude asi chronickým problémem, neboť je stále neohrabaný, málo pohotový...
Dráček mi dělá starosti, jeho povaha dělá čest jeho jménu, nesnese jinou kočku. Kastrace to zmírní, ale ne hned. Když je sám, jeho energie se vybíjí i na mě, což já mu sice nedovolím a rezolutně ukončím hru, ale vidím mu na očích ledasco, co se mi nelíbí. Potřeboval by k sobě hravou sebevědomou kočku a zkušeného majitele. 
Punťa se usadil nedaleko jeho voliery a hlídá jej. Nebýt pletiva, myslím, že by chlupy lítaly. Nejsem z toho nadšená, ale bohužel lepší skupinu pro něj nemám. 
Pipi, pozitivní kočička s nálezy na boltcích, bude muset asi pod narkozu. Velice se jí zhoršily zuby, musí ven a přitom by se udělal odběr z boltců. Vetka nechtěla, že je narkóza riziko, ještě to tedy probereme, ale až se více zhorší, špatné zuby již neuděláme. Svatava schází. Měla 6 kilo, teď něco nad tři. Srst mastná a slepená, vyčesávání moc nepomáhá, ale dělá jí dobře. Je zatím aktivní, ale jí za vrabce. FIV ji zdolává :-(  Taktéž vidím na Othellovi, že zhubnul a má trochu uslzené oči. Piďa má dny se zanícenýma očima a dny s očima jako ostříž. Pišta, Amálka, Dobby, Lucka, Čůsťa, Briketa, tyto FIV pozitivní kočičky se drží. I Kryšpín. 
Otylka se zhoršila, váha jde dolů, její kamarád Kamoš je trochu nachlazen. Babi včera zvracela, ale snad, já doufám, že nejde o nic hrozného. Eliška se ve skupině dobře adaptoval. Každé ráno čeká na polici za dveřmi a dostanu pusinu, abych mu servírovala přednostně. 
Pučíka čeká ošetření, zhubnul, udivíme, zda nezlobí ledviny, nevypadá dobře. Adrenalinový zážitek s kastrací Rostíka jsem si nechala na období až bude méně práce, tak za 14 dní. Instrukce máme, zklidníme jej doma a uvidíme, snad jej v pořádku převezeme.  
 
kacenka_malom_2015_02_28_dscn0323.jpg
FIV pozitivní Kačenka