Jdi na obsah Jdi na menu
 


Září 2011

1. 9. 2011

1.9.  

ledviny_2011_09_01_1010354.jpg

Na fotu Kačenka, divoká micina se selháním ledvin. Podařilo se mi ji ochočit, co...ž ulehčilo její léčbu. Nechá si píchat injekce, zvládla v klidu odběr krve, doma podáváme infuze tak, že mi leží v náručí. Ona se mi vůbec v náručí schovává před nemocí a před nebezpečím světa. Hlavu strčí pod košili a čeká, že až se znovu rozhlédne, bude svět jiný, takový jako dříve, svět bez nemoci, kterou nechápe..... Cítím to tak. Kéž bych měla takovou moc a mohla jí pomoci.....Akceptovala i krmení stříkačkou, neboť sama jí za vrabce nebo nic. Váží 1,8 kg, což není jen důsledek chorory, Kačenka je velice drobná, vypadá jako kotě. Je to statečná kočička, nechala si u veterináře vytrhnout bolavé dva zuby, což jí moc pomohlo, ulevilo se jí od bolesti a ze zánětu u kořene zubu vytekl hnis. Narkoza je pro ni v jejím stavu nebezpečná. Kačenka má díky dysfunkci ledvin i anemii, která ale je regenerativní a tak dáváme 4x týdně injekce, které by mohly tento proces zastavit. Myslete na ni.

 

sisi_2011_09_01_1010365.jpg

Sisi se dnes dala do vaření

2. 9.

O zdravotním stavu kocoura Slečinky jsem dlouho nepsala. Trpí zánětem trávicího traktu od žaludku až po střevo, trvalým průjmem a díky němu má již poškozenou stěnu konečníku a tak stolici moc neudrží. Endoskopické vyšetření dospělo k tomuto nálezu. Slečinka před vyšetřením nejedl, zvracel, sebemenší jídlo způsobilo hrozný průjem. Byla nasazena léčba - kortikoidy a leukeran, vše bohužel léky se silnými vedlejšími účinky. Slečinka se začal zlepšovat.

slecinka_2011_06_13_1010315.jpg


Tento týden nám však připravil horkou chvilku, která změnila náhled na jeho stav. Každý večer mu dávám léky a to ne tak, že bych mu otevřela tlamičku, ale léky jsou rozdrcené a s trochou jídla nacpané ve stříkačce a takto mu z boku do tlamky směs dostanu. Slečinka je tak zvyklý, do tlamky si bez excesu sáhnout nedá a tak jsem od pokusů upustila. Ve středu večer jsem mu směs podala, on se na mne koukal, pak si olízl tlapku, kde měl kapku jídla a náhle jsem pozorovala, jak se položil na levý bok a zůstal ležet zcela mimo sebe. Dýchal, ale zornice rozšířené, nevěděl o sobě. Neptejte se mne, co jsem v tu chvíli dělala, pamatuji si, že jsem jej položila do vhodnější polohy, volal jsem jeho jméno, odstranila vše co v okolí zavazelo a hlavně jsem sledovala zda dýchá a zda cítím srdce pracovat...byly to vteřiny, ale děsně dlouhé....náhle se začal pohybovat, zvedl hlavu a nechápavě na mne koukal. 
Příhodu jsem konzultovala s veterinářkou, zdá se, že se nám chronické onemocnění Slečinky komplikuje. Konzultovala jsem také, jak postupovat, pokud by se Slečinka neprobral sám.
Slečinka se od této přihody chová normálně, nesleduji změnu, ale rozhodně není dobré, co se stalo, tušíme další, závažné problémy. Vyšetření Slečinku čeká, budeme muset opatrněji a bohužel asi nezůstane jen u vyšetření krve, ta nám toho asi o této příhodě moc nepoví.

2. 9.

Říkala jsem si, že napíší dnes něco málo o nás. 

V současné době pečuji o 88 kočiček a koťat depozitních a 34 kočiček venkovních. Denně miciny zbaští více jak 55 400gr konzerv, týdně 30 kg granulí. Měsíčně je třeba tuna steliva. Náklady na veterinární úkony a léky za posledních pět týdnů číní 54tisíc.
Depozitním micinám je k dispozici dům o osmi místnostech, kde mají osmdesát záchodků, asi padesát misek na vodu, další misky s granulemi a plata ...s konzervami v každé místnosti. Kočky se pohybují volně po domě, žijí společně s námi jako členové rodiny. Plánujeme venkovní výběhy, zahrada je krásná a velká.
Součástí této rodiny jsou i venkovní miciny, které denně krmíme a kontrolujeme jejich zdravotní stav. Některé krmíme již mnoho let. Jsou všechny kastrovány a pravidelně je odčervujeme a v případě problému necháme ošetřit na veterině. V zimě a jiném nečasu mají k dispozici boudičky. Nemocní a ranění nacházejí azyl u nás.
Dále odchytávám kočky za účelem kastrace u veterináře /školení k odborné způsobilosti k této činnosti z roku 2001/, starám se také o pooperační péči koček soukromých nálezců /pobyt kočky u nás do vytažení stehů a vypuštění do lokality/, krmičů a o kočky raněné.
Sdružení nemá žádné zaměstance, činnosti musím zvládnout sama s příležitostnou výpomocí svého muže po práci. Sdružení nevyužívá žádný grant, nedostává na péči o zvířata žádné finance od obce. Ačkoliv sdružení vzniklo až v roce 2008, aktivní záchraně koček se věnuji od roku 1996.

3. 9.

Každý den začínám podáním léků a aplikací injekcí nejvážněji nemocným kočičkám, u Kačenky a Sigiho také aplikuji infuze. Pak musím uklidit zbytky jídla z noci, kotroluji stav koček. Misky od jídla je nutné umýt, stejně jako misky na vodu. Pak podávám jídlo. Proces trvá asi čtyři hodiny, bez infuzí a léků. Sobota je specifická tím, že odvážíme do ekodvora kočičí bobky. Tyto se během týdne skladují v igelitových pytlích ve dvou plastových nádobách o 300litrech. Tyto pytle v sobotu ještě dále balíme a odvážíme do ekodvora, kde se likvidují jako stavební suť. Likvidaci odpadu platíme. Další odvoz odpadu je odpoledne, kdy jde o obaly od konzerv, plata, krabice, obaly od steliva a jiné. Zde depozitum zaplní týdně jeden kontejner o 1200litrech. Za likvidaci samozřejmě také platíme. Odpoledne směřujeme do Brna, kde nakoupíme nejnutnější, hlavně maso pro kočky, které nemohou jíst nic jiného a dokoupí se vše, co chybí - kuchyňské utěrky, nějaké čistící prostředky, také krmivo, pokud na něj v akci narazíme v nějakém obchodě, léky v lékárně. Pak následuje krmení koček po Brně, jejich kontrola a domů dorazíme večer či pozdě večer. Okamžitě běžím k nemocným a koloběh aplikace léků, krmení a hlavně podání infuzí u nemocných se opakuje. Pak nastává další krmení a konečně přijde řada na čistění záchodků. V domě je jich asi 80 ks. Pozdě v noci či k ránu se podávají léky, opět infuze u koček jako Kačenka, Sigi, Zdeněk a na kutě jdeme kolem 3.ráno, pokud nám kočky uvolní postel :-) 

4. 9.

 

pista_2011_09_03_1010322.jpg

 

Je 1:18 a "jsem s úklidem teprve na 39. záchodku:-)", zatímco můj muž venku natírá rám na další síť do okna. Pišta /viz foto/ už nezvládl pracovní tempo a usnul :-)

6. 9.

  

ledviny_2011_09_01_1010354.jpg

 

Kočička Kačenka dnes ráno zemřela. Podlehla selhání ledvin, bohužel se nám nedařilo její stav zlepšit a stabilizovat.
Byla malinká a drobná, ale s chorobou bojovala statečně. Usímala v klidu a pokoji, byli jsme s ní, stejně jako všichni její kočičí kamarádi.

9.9.

 

zdenek_2011_08_18_1010361.jpg

 

Vášnivá noc se Zdeňkem.

Stav Zdeňka je velmi vrtkavý. Jednoho večera se dožaduje jídla, je aktivní, živý a ráno jedete na veterinu, kdy je ve vážném stavu. Nebudu popisovat jak tyto zvraty působí na moji psychiku. Dnešní noc byla opět treninkem pro stresové situace. Kolem půl druhé se začal Zdeněk chovat tak, že bylo jasné, že je mu zle. Ještě pár hodin předtím jedl nadšeně syrové kuřecí, teď ležel na boku a nechtěl komunikovat. Došel po čase k záchodku a zde jsem zjistila, že má zácpu - bobek byl o moc větší než možnosti konečníku. Nachystala jsem tedy kapačku s výživou a věci pro klystýr. Slovo je to hrozné, ale jde o velmi pomalou aplikaci teplé vody a parafin.oleje do konečníku v malých dávkách a masáž okolí konečníku tampony namočenými v teplé vodě. Musíte opatrně a pak čekáte, že se bude chtít micině na záchod. Zdeňkovi se chtělo po několika aplikacích tak 2ml, ale bobek nedokázal projít a tak jsem musela opět nastoupit a mírným tlakem na stranu konečníku hovínko vytlačovat. Mezitím jsem Zdeňkovi aplikovala infuzi, aby se zavodnil. Často je příčinou zácpy také dehydratace. Takto jsme "stříhali hovínko" do půl páté ráno a pokračovali po deváté. Zdenda je teď vyprázdněn a spí. Myslím, že tak vášnivou noc má málokdo z vás :-)
Kocour Zdeněk nám dává v poslední době dost zabrat. V polovině srpna se jeho stav opět náhle zhoršil, opět jsme skončili na kapačkách na veterině. Nejedl, nepil, zvracel, byla malátný, nebyl sto chodit. Na veterině žíly praskaly a tak jsme po dvou dnech zůstali doma a kapali dále pod kůži. Situace se ale nelepšila. Vedle toho onemocněly další miciny a já jsem péči o všechny nemocné přestala stíhat. A tak si můj muž vzal dovolenou na péči o Zdeňka. Chodil s ním ven, připravoval mu jídlo, krmil jej, zjišťoval, co by Zdeňkovi na jeho průjem nejvíce pomohlo. Příprava jídla sestává z vaření masa, to se po uvaření mixuje a to tak, že musí jít nacpat do stříkačky. Vedle toho další podpůrné prostředky, injekce, infuze. Se Zdeńkem bylo nutné také chodit na záchod, neboť toto nezvládal a umývat mu prcinu, natírat podrážděnou kůži,... ...... Zdeňka se podařilo opět dostat Zubaté ze spárů. 
Zdeněk trpí zánětem zažívacího traktu. Od majitelky k nám přišel hubený a bez srsti, trvalo rok a půl než zarostl. Pak ale začal opět hubnout, dostal se až na 2,6 kg za 4,5kg! V létě 2009 bylo nutné nasadit kortikoidy, které ale zabraly až po třech měcích velkých nervů. Na jaře 2011 se ale jeho stav opět zhoršil, již třikrát jsem čekala, že nám umře, že jej z toho nedostaneme. Ale on zabojoval. A my bojujeme s ním.

10. 9.

zdenda_borek_2011_09_10_1010346.jpg

můj muž a nemocný kocour Zdeněk

domek_2011_09_10_1010352.jpg

domek zcela patří kočkám

11. 9.

 

zdenda_hrnec_2011_09_10_1010376.jpg

Včera jsme přijeli z krmení koček v Brně až kolem 24.hodiny. Zdeněk se tedy rozhodl, že si potravu "naloví sám" :-)
V hrnci bylo vařeno maso a dole zůstala polívka, která kočkám moc moc chutná. Servírování možná není moc estetické, ale kočkám jídlo a voda z hrnců jede více než z misek pro zvířata.
Doufám, že dnes pořídím další foto, aby to nevypadalo, že celá práce depozita se točí jen kolem Zdeňka. Snad nejvěštším úspěchem tohoto týdne je, že klesla teplota kočce Babetě, která je vážně nemocná. Tento týden se pohybovala její teplota na více jak 41°C, Babeta nejedla, nepila, v zadní části tlamky měla zkrvavené hrdlo. Nasadili jsem léčbu, včera konečně Babi vypadala lépe.

 

12. 9.

Ráno a během dne: Stav kocourka Sigiho se selháním ledvi se náhle a razantně zhoršil. Kolem půl čtvrté ráno jsem dávala Sigimu injekce, které dostává běžně a na které je zvyklý. Když jsem kolem půl osmé ráno přišla do pokoje, byl nacpaný na skříňkou, nedokázal chodit, byl naježený. Měl rozšířené zornice, celkový třes, nedokázal udržet rovnováhu. Navíc mne nepoznával a byl agresivní, pokud se tak dá nazvat stav, kdy nemohl chodit, ale stále se snažil na mne útočit. Okamžitě jsem volala veterinářce. Našli jsem řešení, jak dostupovat a další možnosti byly dvě: buď se při navrženém postupu stav Sigiho zlepší nebo budeme nuceni udělat těžké rozhodnutí. Sigi strávil den zamotán v dekách na zahřívací dece, já vedle něj a kapali jjsme. Dostal prostředky na zklidnění a proti bolesti. Stav teď večer: Sigi je unaven, komunikuje, nemá vážné neurologické příznaky, je klidný, neutočí, poznává mne. Na doporučení vetky budeme pokračovat v postupu a uvidíme, jak se bude jeho stav vyvíjet.

Večer: Sigi se šel sám vyčurat, teď sedí u misky s vodou a pomalu pije. Přišel za mnou sám a chtěl se mazlit, dostala jsem ducana :-) O mazlení má velký zájem. Nepřišel mne poprosit a říci mi, že se blíží konec ať mu pomohu jako Kačenka, bylo to oznámení, že je mu lépe, že je rád, že se zase vidíme. Jdeme kapat a krmit, pak FIV miciny, pak celý soubor musí znovu dostat jídlo, hlavně koťata a pak Zdeněk a padnu. Doufám že budu mít pár klidných hodin.

13. 9.

 

sigi_2011_09_13_1010311.jpg

sigi_2011_09_13_1010315.jpg

sigi_2011_09_13_1010324.jpg

sigi_2011_09_13_1010325.jpg

sigi_2011_09_13_1010326.jpg

 

Fotky jsou z dnešního rána. Sigiho stav se během noci ještě více zlepšil. Včera večer jej to ještě táhlo na levou stranu a měl problémy používat přední pravou packu. Dnes chodí normálně. Sám se snaží pít a dal si jídlo, pak byl na záchodě a vyrobil ukázkový bobek. Mazlíl by se od rána do večera :-) Cítím, že je rád, že je vděčný, že jsme se včera jeho stavu nezalekli a nevzdali to. Pro mne je to zázrak, nechápu, nevěřila jsem, že se situace z tak vážného stavu může normalizovat. Sigi, stejně jako Zdeněk, tak mé dosavadní zkušenosti s dlouhodobě nemocnými kočkami posunují o moc dál než dříve. Děkujeme všem, kteří nám drží palce i packy. Děkujeme.

14. 9.

Kočičky od Brněnského Maxe prosí o pomoc. Díky nepříznivé situaci se výdaje na veterinární ošetření a léky za posledních šest týdnů vyšplhaly k částce 76 tisíc korun. Toto za okolností, kdy šetříme, kde se dá, kdy si většinu ošetření, infuzí musím udělat sama a na veterinu se jede jen v nejnutnějších případech či s kastracemi koček. Nemůžeme si dovolit ošetření koček, která by bylo třeba, není na... diety pro ledvináře, pro Slečinku a jiné kočičky s průjmem, není na očkování koťat. Uvažovala jsem, že problémy částečně vyřeším brigádou o víkendech, příčí se mi znovu a znovu prosit na netu, ale tento krok by měl fatální následky pro pacienty jako Sigi, Slečinka, Zdeněk, FIV kočičky. Již teď je situace hodně za hranicemi všech mých možností.
Budeme vděčni každému dárci za sebemenší podporu, za pomoc, která tak pomůže řešit naši těžkou situaci.
č. ú.: 2019755103/0800
Moc děkujeme.

18. 9.

 

zdenda_2011_06_17_1010485.jpg

zdenda_2011_06_17_1010482.jpg

 

Včera naše depozitum opět zasáhla zásadní ztráta - zemřel kocour Zdeněk. Jeho chronické onemocnění vyžadovalo každodenní intenzivní péči. Zdeněk u nás žil od roku 2006. Odešel kus života nás obou. Jsme smutní, nenalézám vhodná slova. Snad chápete.

19. 9.

NOVINKY v AUKCÍCH:
S platností od "teď",tzn. aukcí, které budou končit počínaje měsícem říjnem jsme připravili novinku. Každý týden bude sada aukcí (zpravidla 10) a její výtěžek věnován jedné z micek u Maxe.
Postupně vám budeme tímto způsobem představovat ty, o nichž se více či méně píše, často zahlédnete jméno, poznámku...u aukcí bude i fotka, případně doplňující informace k minulosti či přítomnosti kočičky.

Více na Aukce Brněnského Maxe >>>

26. 9.

 zabka_2011_09_25_1010312.jpg

Nemocné Žabce se mimořádně poštěstilo a byla adoptována paní Rožkovou a Gerlachovou. Jsem moc ráda, Žabka si to zaslouží. Je neléčitelně nemocná a jen dobrá péče jí může život prodloužit. Potřebuje vitamíny, injekce na podporu imunity, podpůrné prostředky.
Žabka trpí chorobou, které způsobuje ztrátu imunity. Momentálně se její onemocnění projevuje silnou rýmou, kterou se snažíme přemoci.
Moc děkujeme paní Rožkové a Gerlachové za velkou pomoc a důvěru.

Žabce mužete pomoci zde v "Aukcích pro Žabku"

 

21. 9.

Chystá se další akce Plná Miska>>>>

 

22. 9.

V případě, že chcete věnovat nějakou pěknou věc do aukce pro konkrétní kočičku, je to možné! :-) Napište nám... aukcemax@seznam.cz  

 

27. 9.  

babeta_2011_09_25_1010315.jpg

nemocná Babeta 

Krátké info:
1/ U Žabky bojujeme s chronickou rýmou, léčbu komplikuje fakt, že Žabka moc nehodlá spolupracovat. Žabka trpí neléčitelnou chorobou, která způsobuje, že nefunguje její imunitní systém.
2/ Cácorka se selháním ledvin má silný průjem, musíme nasadit léčbu.
3/ U kočičky Čárky je tomu stejně, každá micka ale žije v jiné skupině koček a tak asi budeme řešit i jinou příčinu problémů.
4/ U Modřece musíme naplánovat vytrhání zubů, má s nimi problémy, bolí jej při jídle.
... 5/ Kočička Koli se selháním ledvin se mírně zhoršila. Jde o starou bezzubou micinu, která je běžně velmi aktivní.
6/ U jedné nové kočičky budeme muset řešit zánět močových cest, běhá často na záchodek a jen ucvrnkává.
7/ Kočičky Frida a Roza se selháním ledvin se drží, Frida má slabou rýmu.
8/ Alfons dokonce v poslední době přibral. Alfons trpí neléčitelnou chorobou, která způsobuje ztrátu imunity.
9/ Slečinkova stolice se mírně upravila, před několika dny to bylo horší, někdy i zvracel. Měli bychom jít na rozbor krve, léky, které bere způsobují poruchu krvetvorby.
10/ Budeme muset nasadit léky Emě. Trpí ztrátou imunity,v posledních dnech se zhoršila.
11/ Také FeLV pozitivní Vratovka je již několik dní v léčení, začala zvracet a málo jedla, měla i teplotu. Tyto příznaky jsme léčbou vyřešili, ale mám obavy, že má selhání ledvin.
12/ U Bubliny sleduji mírně zhoršení, opět musíme nasadit léky, aby nepřestal jíst kvůli bolesti tlamky.
13/ V léčbě je kočka Babeta /viz foto/ Babeta trpí alergií a bohužel silným zánětem v zadní části tlamky. Tkáň jí zde narůstá, krvácí a nedovoluje dobře polykat. Babeta pak díky bolesti nejí a mohou se přidat další problémy. Tkáň odstranit nelze a i kdyby, bohužel se vytvoří znovu. Jde o autoimunitní proces. Babeta měla několik dní i vysokou horečku, nejedla, musel jsem ji krmit. Už je stav lepší, ale bohužel problémy jsou chronické.
14/ Silnou rýmu řešíme i u kočičky Mlaďuchy a astmatem.
15/ Průjem mají dvě kočičky, které byly odchyceny a měly podstoupit kastraci. Se zákrokem počkáme, až se problémy vyřeší.
16/ Šedivka, Micánek, Dušanka, Hlavička a další kočičky se selháním ledvin se drží dobře.

sigi_2011_09_27_1010323.jpg

nemocný Sigi

Na fotce nemocný kocourek Sigi. Trpí selháním ledvin a ačkoliv má velmi špatné hodnoty /kreat.1000, urea 60/, drží se obdivuhodně. Před třemi týdny náhle zkolaboval, zůstal ležel v křečích, nepoznával nás a utočil na nás. Měl i jiné neurologické problémy. Mysleli jsme, že Sigi zemře, ale podařilo se nám jeho stav normalizovat, Sigi po deseti hodinách vstal a během dalších dvanácti hodin se začal chovat zcela normálně.
Sigi vyžaduje každodenní intenzivní péči - infuze v domácím prostředí, dietu, kterou jí sám nebo jej krmím, léky, injekce.
Můžete mu pomoci účastí v "Aukcích pro Sigiho"

Sigi měl štěstí, má hned dva virtuální rodiče, paní Gerlachovou a paní Kindlovou. Moc děkujeme, tak vážně nemocný kocourek a takový bojovník si podporu zaslouží.

28. 9.

Další možnost, jak nám můžete pomoci ve spolupráci s e-shopem VETERINÁRNÍ DIETY jsme pro vás připravili tuto možnost - zakoupit a nechat našim kočičkám poslat dietní granule či konzervy. Zejména "ledvináři" ocení! Děkujeme!