Jdi na obsah Jdi na menu
 


Září 2021

15. 11. 2021

1. 9.

Doufala jsem, že dnešní vyšetření Čortíka přinese dobré zprávy, ale bohužel u srdce zlepšení nenastalo. Dle vyšetření to není lepší, některé položky dokonce horší. Na druhé straně – Čort se nám subjektivně zdá lepší, doma sleduji kocoura v pohodě, aktivního, se zájmem o vše kolem. Dýchání mi přijde pomalejší. V medikaci budeme pokračovat, některé léky, co jsme chtěli vypustit, necháme. Pokud bude Čort v pohodě, nikam jej už vozit nechci, leda by se zhoršil a bylo třeba pobytu na kyslíku nebo se objevily jiné problémy. Cesta zpět nebylo dobrá, zle dýchal, měla jsme o něj obavy, ale již jsme doma a je v pohodě, najedl se a už okoukl pokoje, zda je doma vše v pořádku.

Čičik byl na vyšetření včera. Jak jsem psala, průjem se podařilo zastavit, ale stále jí velice málo a příčinu se nám zatím zjistit nepodařilo. Ano, má sic selhání ledvin, ale stále se mi nezdá, že by příčina nechutenství byla zde. Ten kocour mi nedá spát.

Napsala bych i o ostatních, ale omlouvám se, dnes to nebude. Poslední dny je toho moc, nestíhám, stále nějaká veterina, hodně restů v práci, hodně nemocných v útulku, málo spánku, napíši, až se trochu vyspím, aby se to po mě dalo vůbec číst. Teď musím nakrmit nemocné, podat léky, nakrmiv venkovky, vrhnout se na kočičí wc, kde mám velký skluz a opět krmit, léky, injekce. Pak se trochu vyspím a snad zítra bude lépe. 

7. 9.

V pátek byl vyšetřen Ema.

Pro neznalé: Ema je starší kocour, přicestoval k nám z ulice s obří kýlou plnou střev, zjištěn pozitivní fiv test. Operaci zvládl, ačkoliv se již tehdy projevilo selhání ledvin. Po čase mu bohužel narostl na přední noze nádor, je zhoubný. Zvětšuje se, kůže praská, krvácí, vytváří se nekroza. A bolí samozřejmě.

Navržena tři řešení.

1/ nechat tak a s tím dožít

2/ chemo ve Vídni

3/ amputace nohy, jinak se nádor odstranit nedá

V pátek byl Ema na vyšetření krve, na rentgenu a kardiu. Brala jsem to jako předoperační vyšetření.

Krev odpovídá stavu Emy, jsou posunuté ledviny, SDMA 22, na rentgenu žádné viditelné metastázy, kardio v pořádku.

Předběžný termín na amputaci – 13. 9. ve 13 hodin. 

Proč amputace?

Jinak se nádor odstranit nedá. Pokud vyjde operace a bude dobrá situace po ní, Ema nemusí umřít s nádorem a bolavou velkou nohou.

Chemo znamená cestování, tedy stres a opakované narkozy, což u fiv není zrovna to pravé ořechové.

Dožití mi nepřijde už rozhodně jako klidné.

Navíc mi přijde podivné se nepokusit nádor odstranit a Emu zachránit.

Nevýhodou je riziko, že nezvládne operaci nebo stavy po ní, což je možné a může nastat. 

Do 13. 9. pár dní, těžké zvažování.   

Ema má právě převázanou nožku. U převazu pokorně stojí a zamilovaně mi kouká do očí. Je hodně těžké rozhodovat o jeho osudu.