Jdi na obsah Jdi na menu
 


Žabka

3. 4. 2007
Žabka se narodila v depozitu odchycené těhotné kočičce. Všechna koťata odešla do nových domovů. I Žabka.

Po čtrnácti dnech nám však majitelé Žabku vrátili. Starší kočka v domácnosti ji nepřijala tak, jak si představovali a oni se již déle nechtěli pokoušet.

O tři měsíce později zemřela sestra Žabky /kočička Vrti/ s diagnozou FIP. Znejistěli jsme. V lokalitě, odkud Žabka pocházela, byly případy úmrtí koček s podezřením na suchou formu FIP.

Obrazek

Vrti

Test na přítomnost protilátek proti coronaviru byl u Žabky pozitivní. Neznamenalo to, že je nemocná a zemře, ale případ Vrti bystřil naši pozornost. Bylo pro nás také novou zkušeností chování jejích majitelů, kteří si vůbec neuvědomovali, že je umírající kočka potřebuje. Jednoduše nám ji předali, aby se zbavili starostí a případných výdajů. Vrti touto ztrátou trpěla snad víc než svým zdravotním stavem.

Obrazek

Obrazek

Na jaře roku 2004 se objevil pan M., zájemce o Žabku. Měl zkušenosti s FIP. Kocourek, kterému pomohl z ulice, zemřel bohužel na tuto chorobu. Byla jsem ráda, že potkávám člověka, který tolik udělal pro svou nemocnou kočku. Žabka jej sice při první návštěvě nijak nevítala, ale slíbili jsme si, že si po dezinfekci domácnosti pro upejpavou slečnu přijede.

Obrazek

Obrazek

 

V emailech se pan M. po čase začal zmiňovat o zrzavé kočíčí krasavici, kterou přikrmuje u paneláku. Psal o ní často, posílal fotky, vypadalo to na "vážnou známost" :-) a tak jsem se zeptala přímo, proč vozit kočku z Brna, když se jiná potuluje sídlištěm bez domova. Pak bylo pár dní ticho.....a náhle přišly fotografie zrzavé miciny, ale již hovící si na pohovce v jeho bytě...Měla jsem radost.

Žabka zůstala u nás. Svéhlavá, nezávislá a velmi silná osobnost. Když se otevřely dveře lednice, byla u nich první, když jsem po ní něco chtěla, jen jsem na to pomyslela, již nebyla k nenalezení. Inteligentní šelma, která věděla, kdy je třeba být v první linii, kdy je dobré vyčkat nebo se raději vůbec neukazovat. Často pořádala radostné honičky bytem, kdy byla opravdu nádherná. Naježená si dobírala myšku, kterou ukradla jiné kočce, demonstrativně se pak před námi zastavila v celé parádě a ladným obloukem rychle odběhla poškádlit další kočky.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Žabka a Apolenka

Obrazek

Žabka byla abstinent

Začala hubnout na podzim. Jejímu stavu nepřidalo ani stěhování našeho depozita do nového bydlení. K prudkému zhoršení došlo ve dnech 14. - 18. března. Žabka zkolabovala, ale podařilo se nám ji vrátit k životu. Těžko nesla každou cestu k veterináři, každý stres ji vysiloval a tak veškerá léčba, včetně infuzí, byla aplikována doma. 24. 3. se dostavily problémy s dýcháním a její stav se rychle horšil. Zdálo se, že se začíná tvořit efuze.

Seděla jsem vedle ní. Ležela na červené dece v pokojíku, který měla jen pro sebe. Chtěla mít klid od svých kočičích kamarádů. V posledních dnech jsme spolu v tomto pokoji strávili spoustu času. Vycházela jsem jen k veterinářům. Dýchala ztěžka, její oči směrovaly skrz mne. Hladila jsem ji a přemýšlela, co ještě mohu pro ni udělat.

25. 3. kolem půl jedné odpoledne v klidu usnula. Byli jsme oba s ní.

Když pak za pár dní na zahradu domu, kde bydlíme, zabloudilo slunko a popohnalo k životu petrklíče, měla jsem pocit, že je to všechno zbytečné.

 

Za rady, podporu a pomoc děkuji MVDr. Kyselkové a MVDr. Vilémové.

Více o FIP zde

Z. Knotek: Využití interferonu...

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Žabka

(Nora Benešová, 27. 9. 2007 23:52)

...udělala jste maximum..některý boj se prostě vyhrát nedá...:(

Vrti, Žabka..

(Maky, 5. 4. 2007 13:34)

na člověka padá podobná tíseň, když je bezmocný..bezmoc je ta nejhorší věc, která je. Moc a moc si přeji, aby se dalo něco udělat, ale když to nejde, když už jste vyčerpala všechny možnosti.. udělala jste maximum a já Vás moc obdivuju a moc děkuju za hezký, i když krátký, život dvou dovádivek..

Žabka

(Vlaďka Vraná, Brno, 4. 4. 2007 7:40)

Nic nebylo zbytečné, vždyť prožila kus času, kdy byla šťastná a spokojená a měla výbornou péči. Být na ulici, dopadla by špatně..myslím, že jste jí život prodloužili jak to jenom šlo!